latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:22 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Ријешити питање жељезничких траса који нису у функцији

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић рекао је данас да је приоритет жељезничка траса од Зворника до Тузле, која је веза БиХ и Републике Српске са Србијом, те да ће бити размотрено и шта се може урадити са дијелом трасе од Бихаћа према Сплиту који је затворен.
Војин Митровић са Управом "Жељезница Републике Српске" - Фото: СРНА
Војин Митровић са Управом "Жељезница Републике Српске"Фото: СРНА

Митровић је истакао да може представљати проблем најава обрачуна ПДВ-а на субвенције које Влада Републике Српске издваја за путнички саобраћај у Жељезницама Републике Српске, као и да постоји проблем царињења робе, који не може да се врши у Бањалуци него у Градишци.

На састанку Митровића данас у Добоју са Управом Жељезница Републике Српске о унапређењу жељезничке инфраструктуре акценат је стављен на дијелове жељезничких траса које у овом тренутку нису у функцији, те на који начин ријешити ово питање, саопштено је из Жељезница.

- Прије свега, ту мислимо на жељезничку трасу од Зворника до Тузле, која је у овом тренутку приоритет и која је веза између БиХ и Републике Српске са Србијом, када је ријеч о превозу робе, али и путника - истакао је Митровић.

Он је као други битан правац указао на унску пругу, односно трасу од Двора на Уни према Бихаћу и даље према Сплиту.

- Дио трасе од Бихаћа према Сплиту је затворен и то је заиста велики проблем јер је та веза пресјечена. Ми ћемо са нивоа Савјета министара и нивоа ресорног министарства размотрити шта можемо урадити, са жељом да ријешимо ово питање - рекао је Митровић.

Говорећи о најави обрачуна ПДВ-а на субвенције које Влада Републике Српске издваја за путнички саобраћај у Жељезницама Републике Српске, Митровић је истакао да то може представљати проблем.

- То може бити један од великих проблема јер сви смо упознати да се у Жељезницама Републике Српске тренутно спроводи процес реструктурисања предузећа, тако да се то може одразити веома негативно на тренутно стање и сам исход реструктурисања - навео је Митровић.

Из Жељезница Српске наводе да је на састанку разговарано и о рјешавању проблема царина.

- Присутан је и проблем царињења робе, који не може да се врши у Бањалуци него у Градишци, гдје су Жељезнице Републике Српске суочене са проблемом приликом царињења - рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, комитенти Жељезница Републике Српске суочени су са проблемом да не могу да преузму своју робу, а свако чекање поскупљује трошкове и жељезницама и њеним комитентима.

- Са стране министарства на чијем сам челу, настојаћу да учиним неопходне кораке са Управом за индиректно опорезивање, која је надлежна за царине, да нађемо начин како ријешити овај проблем, како би роба која жељезницом долази у Бањалуку била ту и царињена - најавио је Митровић.

Вршилац дужности генералног директора Жељезница Републике Српске Славко Глигорић захвалио је за посјету министру комуникација и транспорта у Савјету министара.

- Ово је за нас била изузетно важна посјета министра Митровића. Увјерен сам да ће проблеме које смо му презентовали настојати рјешавати и заложити се на отклањању уских грла која отежавају рад Жељезница Републике Српске и чине их неефикасним - рекао је Глигорић.