latinica  ћирилица
13/02/2020 |  07:56 ⇒ 09:07 | Аутор: РТС

Олуја Кира на обалу Шкотске избацила остатке мистериозног створења (ФОТО)

Интригантан скелет пронађен је на плажи у мјесту Абердин. Они који су успјели да скелет фотографишу, подијелили су слике на друштвеним мрежама што је изазавало стотине коментара и нагађања о томе, која је животиња у питању.
Мистериозно створење (фото:fubar news) - Фото: Facebook
Мистериозно створење (фото:fubar news)Фото: Facebook

У неком коментарима се нагађа да је ријеч о делфину или киту, док други сматрају да су то заправо остаци морског пса.

Скоро четвртина свјетских врста китова и делфина или живи или пролази кроз воде крај западне обале Шкотске.

У новембру прошле године, кит дугачак око 30 метара пронађен на пијеску на обали у Сјеверном Амберланду.

И морски биолози су збуњени. Професор Дејвид Лусо са Универзитета у Абердину, рекао је да ће бити потребна анализа и још информација о пронађеном скелету како би се идентитет створења тачно утврдио.

- Нажалост, на основу ове фотографије не можемо рећи много више од тога да је можда у питању нека врста кита неког облика - рекао је др Лусо.

Конфузија око створења ипак не спречава људе да наставе са погађањем.

Џејмс Трипингтон је рекао да скелет указује на кита-убицу или делфина а никако на морског пса.

Ендрју Моват се није сложио са тим да је у питању кит, јер, како тврди, кичмени систем који се види на слици, личи на оне које имају животиње које се не крећу горе-доле, а управо тако се крећу китови.

Други су се нашалили да би то могло бити чудовиште из Лох Неса, сугеришући да је та звијер могла да побјегне из свог дома удаљеног око 150 километара.

Чудовиште из Лох Неса одавно је шкотска легенда, а сваке године десетине људи пријави да су чудовиште видели. Прошле године је стигло 19 пријава, никада већи број, у односу на 1983. годину, када је популарност "чудовишта" била на врхунцу.

Олуја Кира донијела вјетар од 97 километара на час, обилну кишу која је узроковала поплаве а без струје је остало више од 20.000 људи.