latinica  ћирилица
12/02/2020 |  20:17 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

УКЦ Република Српска: Нема мјеста паници

Због превенције сезонског грипа, Универзитетско клинички центар Српске забранио је посјете пацијентима.

Све већи број пацијената јавља се љекарима, са симптомима акутних респираторних и обољења сличних грипу. Институт за јавно здравство сутра би требало да објави податке о броју обољелих, истичући да нема мјеста паници. Због епидемије грипа, у централној Србији школски распуст продужен је до 24. фебруара, док школе и вртићи у Војводини неће радити до 21. фебруара.

У Бањалуци је посљедњих дана повећан број пацијената са симптомима грипа.

- Број случајева грипа је у порасту. Током прошле недјеље је пријављено око 2.000 случајева грипа и ових дана из дана у дан број случајева је у порасту. За сада немамо неких озбиљнијих компликација - наглашава Младен Шукало, специјалиста медицине.

На подручју Приједора, највише обољелих од грипа је међу дјецом предшколског и школског узраста.

- Свакодневно, већ и од почетка прошле седмице имамо пријаву и од стране колега који улазе у учионице да је велики број ученика који изостаје. Тако да нам се зна десити да су одјељења не преполовљена, него да можда имамо 30 одсто ученика у једном одјељењу - истакла је Ања Муњиза, директорка Основне школе "Бранко Ћопић" у Приједору.

Велики број ученика у требињским школама изостао је с наставе у протекле три седмице. Слична ситуација је и кад је ријеч о најмлађима.

- У протеклим данима смањен је број дјеце у вртићу. 40 одсто је мање дјеце у односу кад дјеца нису болесна - ријечи су Жарка Гавриловића, педагога у предшколској установи "Наша радост".

Стручњаци подсјећају да је грип капљична инфекција која се преноси дисајним путем. Стога је потребно да избјегавате боравак у затвореном, редовно провјетравате простор, јачате имунитет уношењем течности и витамина, и најважније - избјегавајте контакт са обољелима од грипа.