latinica  ћирилица
12/02/2020 |  19:32 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Додик: Српска ће ићи својим путем

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, најавио је да ће предложити да Народна скупштина у понедјељак, на посебној сједници, поништи раније сагласности за преношење надлежности на БиХ, у вези са војском, индиректним опорезивањем и Високим судским и тужилачким савјетом. Република Српска ће ићи својим путем, изјавио је Додик за Н1.

Окупићемо све Србе који раде у Парламентарној скупштини и Савјету министара и неће се доносити ниједна одлука, док се не ријеши питање страних судија, каже Додик. Додаје да је посљедња одлука уставног урушавање Дејтонског споразума, који је урушен много пута. -Зато не желимо да живимо у земљи у којој је Република Српска деградирана- поручује Додик.

- Рјешење ће бити да Република Српска иде својим путем. И она ће отићи. Формираће своје држвне, независне органе и да ће фунскионисати на територији која већ постоји. Српска има све елементе државе: институције, територију и народ - наглашава Додик.

Постоји могућност да Народна скупштина на посебној сједници у понедјељак, поништи раније дате сагласности за преношење надлежности на ниво БиХ у вези с војском, индиректним опорезивањем и Високим судским и тужилачким савјетом.

- Уколико се одлучимо за тако нешто, донијећемо одлуку, пошто имамо право по Уставу БиХ, Уставу Републике Српске и Дејктонском споразуму. Нико није избрисао да постоји Војска Српске. Можда донесемо одлуку о формирању војске Републике Српске. Није опасан став, јер је ово превршило сваку мјеру деградације Републике Српске и наших права - поручио је Додик.

Нигдје у свијету нема да је Уставни суд уставотворац, каже Додик и додаје да ова правосудна институција наставља да се бави антисрпском праксом ОХР-а.

- У Уставу каже да БиХ припада надлежности које су искључиво наведене тим уставом. Тамо нигдје није наведена имовина. Они покушавају да производе праксу којом желе да одлуче да јесте имовина. То није имовина јер да јесте имовина, не би ентитети проводили приватизацију и не би управљала јавни сектором ко што управља.  Ово је скрнављење. Начин на који Уставни суд жели да уништи Републику Српску. Ово је окупациони суд - јасан је Милорад Додик.

Након што су предсједница Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва Милорад Додик, с осталим представницима Срба из региона, позвани на састанак код предсједника Србије Александра Вучића у суботу, Додик је рекао да је то одлична прилика да му објасни шта раде од Срба на овим просторима. Додаје да су Срби јак народ који неће дозволити, да БиХ уништи српски национални идентитет.