X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/02/2020 |  11:07 ⇒ 11:20 | Извор: ТАНЈУГ

Милановић напустио СДП

Изабрани предсједник Хрватске Зоран Милановић испунио је уставну обавезу и иступио из чланства опозиционе Социјалдемократске партије, коју је водио дуже од 10 година, и о томе писмом обавијестио предсједника парламента Гордана Јандроковића.
Зоран Милановић (Фото: Tanjug/AP) - Фото: ТАНЈУГ
Зоран Милановић (Фото: Tanjug/AP)Фото: ТАНЈУГ

Још није познат тим који ће радити за Милановића, који дужност преузима 18. фебруара, а ријечки Нови лист пише да ће његов саветник за националну безбједност и одбрану готово сигурно бити Драган Лозанчић, некадашњи директор хрватске тајне службе (СОА), који је са те функције морао да оде на инсистирање одлазеће предсједнице Колинде Грабар-Китаровић.

Ријечки дневник пише да никада није разријешено због чега је Грабар Китаровић почетком 2016. толико притискала тадашњег премијера Тихомира Орешковића да потпише Лозанчићево разрјешење.

Говорила је тада да је он био Милановићев приватни обавјештајац, али у детаље није улазила.

Тек недавно током посљедње предизборне дебате педсједничких кандидата рекла је да Лозанчић "није испоштовао договор који смо имали, да се одради један посао који је био изузетно битан за Хрватску".

- Завлачио је то мјесецима, док се није дошло близу избора - изјавила је Колинда Грабар-Китаровић у сучељавању с Милановићем на Новој тв.

Предсједница је, дакле, пише лист, сугерисала да је 2015. имала некакав договор с Лозанчићем, а да га он, као директор СОА, није испоштовао већ је чекао парламентарне изборе. То је звучало јако озбиљно.

- Све што смо Лозанчић и ја радили раније, прије него што је она постала предсједница, она је знала, била је о томе информисана, али то су ствари о којима не можемо говорити јер су заиста у хрватском националном и безбједносном интересу - одговорио јој је тада Милановић.

Лист констатује да ће то бити права иронија ако се Лозанчић усели на Пантовчак по одласку Грабар Китаровић.

Иначе, тренутно Лозанчић је савјетник потпредсједника владе Давора Божиновића, министра унутрашњих послова.

Међу оне с којима Милановић разговара о будућој сарадњи је и Маријан Марековић, којем је намијенио мјесто савјетника за бранитеље, а није још одабрао ни савјетника за спољну политику.

Кад је средином јануара Милановић гостовао на Новој тв, рекао је да неће имати велики саветнички тим јер не жели да ствара паралелну владу, те додао да ће имати савјетнике за "обрану, националну безбједност, спољну политику и практично ништа више".

Нови лист, међутим, сазнаје да ће Милановић имати и савјетнике за културу, образовање, као и за климу и енергетику.