latinica  ћирилица
12/02/2020 |  09:51 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Гради се велика обилазница око Требиња

На подручју Требиња у току су радови на источној обилазници и упоредо на дијелу будуће западне обилазнице која представља спојну саобаћајницу магистралних путева од Требиња према Мостару и од Требиња према Дубровнику, рекао је Срни начелник градског Одјељења за просторно уређење и урбанизам Марко Рикало.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

- Већ су у току радови на изградњи ове западне обилазнице, односно на првој фази дужине 5,5 километара са два кружна тока - навео је Рикало.

Он је рекао да ће прва фаза коштати око осам милиона марака док ће друга бити скупља због изградње моста преко ријеке Требишњице.

- Извођач радова су Херцеговина путеви, а инвеститор Путеви Републике Српске. Град Требиње је преузео обавезу израде пројектне документације и финансирамо експропријацију - навео је Рикало.

Рикало је додао да очекује да ће комплетан пројекат западне обилазнице бити реализован у наредне четири године.

- Отприлике 2024-2025. године имаћемо у потпуности комплетирану западну обилазницу и сигуран сам прву фазу источне обилазнице, односно да ћемо имати завршено дионицу Алексина Међа - Петрина - Бањевци и наравно мост који финансирају Хидроелектране на Требишњици и за који је већ потписан уговор - истакао је Рикало.

Он је подсјетио да изградња источне обилазнице кошта око 25 милиона КМ.

Рикало је навео да ће изградња ове двије обилазнице смањити све веће саобраћајне гужве у центру Требиња.

- То ће у потпуности измјестити тешки саобраћај из града, такође и транзитни, тако да ће то омогућити урбанистима да планирају поплочавање неких улица и претварање у пјешачке зоне - рекао је Рикало.