latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:44 | Аутор: СРНА

Већина Aмериканаца очекује нови Tрампов мандат

Двије трећине бирача у САД очекује да амерички предсједник Доналд Трамп побиједи у новембру на предсједничким изборима, показала је анкета коју је спровео Монмаут универзитет.

Међутим, анкета је показала да већина бирача сматра да Трамп не заслужује још један мандат.

Анкета је показала да 27 одсто америчких бирача вјерује да ће Трамп сигурно поново бити изабран, а 39 одсто да ће се то вјероватно десити.

- Тек 22 одсто сматра да ће Трамп вјероватно изгубити од демократа, а само шест одсто да ће сигурно изгубити изборе - наводи се у саопштењу за медије у вези са резултатима истраживања јавног мњења.

У саопштењу се републиканци описују као "препуни самопоуздања", уз 59 одсто бирача који сматрају да је побједа Трампа сигурна, а 34 одсто да је такав исход вјероватан.

Међутим, демократе нису сигурне у вези са својим шансама, па тако 11 одсто испитаника сматра да ће кандидат Демократске странке дефинитивно побиједити Трампа, а 44 одсто да ће амерички предсједник вјероватно изгубити на изборима, пренио је Спутњик.

Из Монмаут универзитета истичу да тек четири од десет регистрованих бирача, односно 42 одсто, сматра да би Трамп требало да буде поново изабран за предсједника, док 55 одсто њих мисли да је вријеме за ново лице у Овалној канцеларији.

Иако већина бирача не жели да види Трампа у Овалној канцеларији, испоставило се да мали број људи жели да се клади против њега, а то показују његова оцјена током цијелог процеса опозива и сјећања на исход избора 2016. године.