latinica  ћирилица
11/02/2020 |  12:52 ⇒ 25/02/2020 | 12:08 | Аутор: Агенције

Држављанин БиХ који је на крузеру добро се осјећа

Држављанин БиХ на крузеру "Дајмонд Принцес", који је у карантина у јапанској луци Јокохама због вируса корона, је млађи мушкарац и члан је посаде крузера. Он се добро осјећа и то је најважније, истакао је амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан.

За овог бх. држављанина обезбијеђени су директни контакти с амбасадором и другим дипломатима Амбасаде БиХ.

- Сви чланови посаде на крузеру обављају свакодневне активности у свом сектору задужења и воде рачуна да путници не напуштају своје кабине. Амбасада БиХ у Јапану пружиће сву неопходну конзуларну помоћ држављанину БиХ, уколико је буде затражио, по истеку карантина од 14 дана - нагласио је Берјан.

Он је навео да се храна и лијекови допремају на крузер према потребама. На крузеру је стационирана и клиника са тридесетак медицинских радника.

- Министарство одбране Јапана осигурало је додатних пет доктора и медицинских сестара, који имају искуства с инфективним болестима. Сви путници и чланови посаде, који сумњају да су заражени вирусом корона могу се прегледати, а на крузеру су постављене и термовизијске камере које биљеже пораст тјелесне температуре, што је често први симптом заразе - нагласио је он.

Према подацима министарства здравља Јапана до сада је 155 особа са крузера инфицирано вирусом корона и смјештени су у болницама у Токију, те градовима Чиби, Саитами и Шизуока префектури, с максималном пажњом и мјерама заштите приликом транспорта.

Крузер је у карантину двије седмице, по доласку у Јокохаму 3. фебруара, након што је мушкарцу који се искрцао у Хонг Конгу дијагностификован заразни вирус.