latinica  ћирилица
11/02/2020 |  08:35 ⇒ 14:39 | Аутор: РТС

Случај Ивановић: Ново припремно рочиште оптуженима за помагање у убиству

У Основном суду у Приштини за данас је заказано ново припремно рочиште за суђење оптуженима у помагању у убиству Оливера Ивановића. Рочиште, које је заказано најприје за крај јануара, понавља се због нове оптужнице тужилаштва.

Нова, допуњена оптужница је преведена и уз преведен доказни материјал на 12.500 страница, достављена је свим оптуженима и њиховим адвокатима.

Међутим, оно што адвокати кажу је да прва оптужница није стављена ван снаге и да на данашњем рочишту треба разјаснити по којој оптужници ће осумњичени бити третирани.

Што се тиче измена нове оптужнице у односу на претходну, адвокати кажу да су оне незнатне и да се разлике уочавају у појединим пасусима и у томе што су језички боље образложени делови који се тичу организоване криминалне групе која се помиње у оптужници.

Адвокати су и након првог неуспјелог рочишта изразили сумњу у доказе које тужилаштво посједује, а то поједини од њих чине и уочи данашњег.

- Што се тиче самог убиства Оливера Ивановића имамо снимке са камера на којима се види 'опел астра' возило за које се сумња да је из њега пуцано, такође се спомиње возило марке 'пежо 206' које је такође било на тим позицијама око зграде СДП-а. Остали докази не упућују конкретно на сам случај, већ само дају посредно неке доказе који се тучу организпваног криминала, али не и конкретно убиство Олиовера Ивановића - изјавила је Јована Филиповић, адвокат Силване Арсовић.

Сматра, каже, да је задатак тужилаштва да прије свега докаже ко су налогодавци убиства, затим да докаже да су лица која се терете да су починила, заиста починила кривична дјела која им се стављају на терет.

И стара и нова оптужница подигнуте су против шесторо осумњичених.

И то против полицајаца Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића и Жарка Јовановића, начелника полиције за крвне деликте у Косовској Митровици Радета Басаре и Силване Арсовић, секретарице у странци Оливера Ивановића.

Оптужница је подигнута за више кривичних дјела, као што су "учешће или организовање криминалне групе", затим "злоупотреба службеног положаја", "помоћ у извршењу кривичног дјела тешког убиства", "откривање службене тајне" и "манипулација доказима".