X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/02/2020 |  21:54 ⇒ 11/02/2020 | 10:38 | Извор: РТРС

Актуелно: Оптужница против Савчића без икаквог основа

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је, у нашој емисији Актуелно, да ће Центар бити на располагању тиму одбране генерала Миломира Савчића, у складу са законским могућностима, када је ријеч о обезбјеђењу свједока и материјалних доказа.

- Колико год оптужница била заснована на паушалним процјенама и без икаквих доказа, морамо да имамо у виду да је то Суд БиХ и да су двоструки аршини присутни - рекао је Којић и додао да ће Центар испоштовати све захтјеве генералове одбране.

Он је поручио да је задатак свих да помогну у побијању оптужнице и доказивању невиности генерала, изразивши наду да ће пресуда бити ослобађајућа.

Рајко Кнежевић, бивши припадник 65. заштитног, моторизованог пука Војске Републике Српске, којим је Савчић командовао, посвједочио је да генерал није био у Новој касаби у спорном периоду, која се наводи у оптужници Суда БиХ, и да је у спорном периоду у том насељу био само мали дио пука.

Адвокат Миодраг Стојановић поновио је да је оптужница неоснована, али да је поступак врло свеобухватан и захтјеван за Савчићеву одбрану.

Он је захвалио свима који су изразили жељу да свједоче, као и Центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Професор Радомир Лукић истакао је да није било основа за подизање оптужнице против генерала Савчића, као ни за забрану обављања дужности предсједника Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је да су саборци уз генерала и да је битно да је Суд укинуо Савчићу забрану обављања дужности.

Емисију Актуелно можете погледати и овдје.

Подсјећамо, Савчић се данас пред Судом БиХ изјаснио да није крив по оптужници Тужилаштва БиХ која га терети за, како је наведено, помагање у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Суђење генералу Миломиру Савчићу могло би да почне до краја фебруара након што буде именовано трочлано судско вијеће. Тада ће се знати с којим доказима и свједоцима располаже тужилаштво а с којим одбрана. Већ је извјесно да ће се одбрана позивати на објављене документе из тајних британских служби која недвосмилено потврђују да Срби нису планирали да заузму Сребреницу и почине масован злочин над Бошњацима.