latinica  ћирилица
10/02/2020 |  12:16 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

"Турковићева обилазила вјерске фанатике"

Актуелнa министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић током протеклог рата као функционер министарства спољних послова такозване Републике БиХ долазила је у посјету припадницима такозване Армије БиХ који су означени као вјерски фанатици, а у њеном најужем окружењу боравила су лица склона криминалним дјелатностима.
Бисера Турковић (Фото: Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube) -
Бисера Турковић (Фото: Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube)

Ово се наводи у специјалним информацијама и извјештајима Управе безбједности такозване Армије БиХ под ознаком "строго повјерљиво" у чијем посједу је Глас Српске.

Према истом извору, у строго повјерљивој информацији од 11. октобра 1993. године, коју је потписао тадашњи начелник Управе безбједности Јусуф Јашаревић, наводи се да је 2. октобра 1993. формиран "Мобилни одред" 10. брдске бригаде у чијем саставу је 100 бораца бираних по посебним критеријумима.

- Одред је подијељен у водове и обучава се за извршење задатака у улози јуришних ударних јединица. У јединици се подстиче вјерски фанатизам, ознака јединице је стилизована застава СДА са натписом 'Алаху-екбер', тако да су борци приликом посјете госпође Бисере Турковић команди ове бригаде морали узвикивати 'Алаху-екбер' и 'Ла илахе илалах' - истиче се овој информацији.

У информацији од 12. октобра 1993. наводи се да ће јединица по водовима бити на петодневној обуци на Игману, а "није искључен и одлазак у Херцеговину или средњу Босну на навикавање на крв".

У другом строго повјерљивом извјештају од 24. октобра исте године наводи се да је "средином октобра у Сарајеву боравио Сеад Џафербеговић звани Ата, пратилац амбасадора БиХ у Хрватској Бисере Турковић", те да је "вријеме проведено у Сарајеву искористио за обнављање веза са бившим саборцима из Јукине бригаде, иначе индицираним носиоцима криминалних активности".

- Ата је већини ових лица обећао евакуацију из Сарајева преко УНПРОФОР-а. У акцију извођења бивших сарадника непосредно је укључен и Јусуф Празина који им се редовно телефоном јавља из Белгије и упућује их на Сеада и Амбасаду БиХ у Загребу - наводи се у извјештају Управе безбједности такозване Армије БиХ.

Турковићева је раније довођена у везу са процесом издавања држављанстава БиХ ратницима из исламских земаља који су током рата у БиХ починили стравичне злочине над Србима.

Глас Српске је објавио и да је Турковићева двадесетак дана прије преузимања функције шефа дипломатије састала се са идеологом "Муслиманског братства" шејхом Јусуфом ел Карадавијем у Дохи.

- Њена екселенција Бисера Турковић данас у послијеподневним сатима - објавио је 1. децембра на Твитер налогу шејх Карадави уз фотографију са Турковићевом.

За шејхом Карадавијем до јесени 2017. године била је расписана црвена потјерница Интерпола, а крајем априла прошле године Бијела кућа је саопштила да намјерава да "Муслиманско братство" уврсти на америчку листу "терористичких организација".

Актуеlни шеф дипломатије није била доступна Гласу Српске за коментар у вези са најновијим информацијама из њене ратне прошлости.

Предсједник Уједињене Српске и шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић изјавио је да Срби нису бирали Турковићеву, већ СДА да буде репрезент воље бошњачког народа.

- Није само она. Веома слично је и са Шефиком Џаферовићем. Проблем је што се јавност реферише на оптуживање и кажњавање Срба. Нормално је да Шефик Џаферовић буде члан Предсједништва БиХ, Турковићева шеф дипломатије, а Миломир Савчић не може да буде предсједник Борачке организације Републике Српске - закључио је Стевандић.