latinica  ћирилица
10/02/2020 |  12:13 | Аутор: СРНА

Радује подршка београдских студената СПЦ у Црној Гори

Нити Српска православна црква  има будућност без омладине, нити омладина може у будућност без Бога, поручио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије у поруци подршке студентима Универзитета у Београду који су у том граду иницирали скупове подршке СПЦ и православним вјерницима у Црној Гори.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: Глас Српске
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: Глас Српске

- У данима када се Црква налази на још једном распећу и када је народ вођен Духом Светим са молитвом у срцу устао у одбрану светиња, веома смо обрадовани подршком студената Универзитета у Београду  навео је митрополит Амфилохије у поруци студентима.

Митрополит Амфилохије је истакао да су студенти београдског Универзитета, међу којима је немали број држављана Црне Горе, подршком својој браћи - православним вјерницима у Црној Гори, доказали да је главни храм Божији свако људско биће које слави Бога.

Он је благословио студенте уз жељу да са успјехом наставе своје образовање, саопштено је из Студентског клуба Правног факултета у Београду.

У саопштењу је наведено да је за студенте Универзитета у Београду ово писмо митрополита Амфилохија, чувара пећког трона, велики дар пред Сретењску литију и молитвени ход од Београда до Орашца, дуг 70 километара, који ће бити одржан у петак, 14. фебруара.

Студенти су позвали грађане Београда да тог дана дођу испред цркве Светог Марка у 18.00 часова и испрате српску омладину која ће корачати у знак подршке Цркви и српском народу у Црној Гори и на Косову и Метохији.

У Црној Гори је 27. децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор свештенства и вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској, Србији и свијету.