latinica  ћирилица
10/02/2020 |  10:40 | Аутор: СРНА

Лазић: Српској вратити хашку архиву која јој припада

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да би сва хашка архива из протеклог рата која се односи на Републику Српску требало да буде враћена Српској.
Вељко Лазић - Фото: Глас Српске
Вељко ЛазићФото: Глас Српске

- Мислим да би сву хашку архиву коју су снаге СФОР-а насилно изузеле из институција Републике Српске - општина, градова и касарни Војске Републике Српске требало да буде враћена Српској - рекао је Лазић Срни.

Он каже да је од великог значаја да се Републици Српској врати хашка архива, јер у њој сигурно има докумената који би имали ослобађајуће елементе за многе Србе који су бесправно у Хагу осуђени на дугогодишње казне затвора за наводно почињене ратне злочине.

- Република Српска би објављивањем у јавности хашке архиве свијету доказала да нису само Срби кривци за протекли рат на овим просторима, како то годинама покушава да наметне бошњачка страна уз помоћ неких страних земаља, већ да је Србима рат наметнут разбијањем бивше Југославије - истакао је Лазић.

Лазић закључује да би враћањем хашке архиве у Сарајево међународна заједница потврдила да је одувијек била само на бошњачкој страни и да не уважава уставну структуру БиХ за коју се тобоже залаже, а према којој је БиХ састављена од два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

Академик Ненад Кецмановић изјавио је раније да ће, према званичним информацијама Хашког трибунала које су прошле незапажено у медијима, хашка архива бити повјерена Сарајеву.