latinica  ћирилица
09/02/2020 |  15:06 ⇒ 17:05 | Аутор: РТС

Авиони бржи од олује – оборен рекорд у брзини лета између Њујорка и Лондона (ФОТО)

Компанија "Бритиш ервејз" вјероватно је оборила рекорд тако што је обавила најбржи подзвучни лет. Авион је достизао брзину и до 1.200 километара на час.
Авион "ербас" -
Авион "ербас"

Путнички авион "боинг 747-436" летио је изнад Атлантика у ноћи између суботе и недјеље, док Британија очекује олују "Кира", најснажнију у посљедњих седам година.

Судећи према подацима са сајта Флајт радар, авион је полетио са аеродрома "Џеј-Еф-Кеј" и стигао је на "Хитроу" за само четири часа и 56 минута.

- Безбједност путника увек нам је на првом мјесту. Наши искусни пилоти учинили су све да у овим околностима путници стигну у Лондон много прије планирног времена и прије олује - рекао је портпарол "Бритиш ервејза" за Индипендент. 

То је за минут брже од лета компаније "Вирџин Атлантик". Њихов авион "ербас А350" стигао је на аеродром само неколико тренутака касније.

Летови "Бритиш ервејза" и "Вирџин Атлантика" оборили су претходни рекорд који је држала норвешка компанија. У јануару 2018. са аеродрома „Џеј-Еф-Кеј“ је стила до лондонског аеродрома "Гетвик" за пет сати и 13 минута.

Просјечно вријеме путвања између Лондона и Њујорка је шест сати и 50 минута.