latinica  ћирилица
09/02/2020 |  12:24 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Кренула молитвена литија испред манастира Добрун

Молитвена литија подршке вјерницима Српске православне цркве у Црној Гори кренула је од манастира Добрун према Храму Светог цара Лазара у Андрићграду.
Вишеград - Фото: СРНА
ВишеградФото: СРНА

Свештеник Саво Тривковић рекао је да је литија молитвени чин којим у којем вјерници својим ходом и молитвом приносе жртву Господу за опроштај гријехова и моле за помоћ и мир цијеле васионе.

- Кроз историју знамо да су литијске молитве чиниле чуда када год би се вјерници сложили и изнијели искрену молитву Господу. Тако имамо примјер 472. године у Цариграду вјере патријарха Генадија и цара Лава Великога када је усљед гријехова народа са неба падао огањ 40 дана и ноћи и није било сунца. Патријарх и цар устројише велику литију и Господ отвори небо и би сунце - испричао је свештеник.

Он је изразио очекивање да ће послије молитава и литија проћи и велика искушења, а да ће међу људима остати јединство, мир и љубав.

Скуп вјерника из литије је од 15.00 до 16.00 часова у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, гдје ће бити служен молебан.

Организатори молитвене литије су свештенство и монаштво парохија вишеградских.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести, што је наишло на отпор вјерника СПЦ због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Повезане вијести:

Литија дуга 30 километара кренула према Требињу (ФОТО)