latinica  ћирилица
09/02/2020 |  11:14 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Дрецун: За Београд неприхватљив Куртијев реципроцитет

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун поручио је да је за Београд неприхватљив реципроцитет који је најавио премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти као замјену за укидање такса.
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič)

Дрецун је напоменуо да Курти још није саопштио шта реципроцитет подразумијева, али да се може претпоставити да је то прича да наводно Београд није испоштовао дипломе и поједине ствари из Бриселског договора.

- Али, кључна ствар је то због чега нису формирали Заједницу српских општина што је основа Бриселског споразума - навео је он за телевизију Пинк.

Дрецун је додао да са Београдом тако више неће моћи да се разговара и да не може бити уцјена које су упућене Србији.

- Морамо да се вратимо на стање прије завођења такса, то значи разговори под покровитељством ЕУ у статусно неутралном оквиру. Сад имамо ситуацију у којој ми желимо да се наставе разговори, а Приштина чини све да се не наставе и жели да иде у неком другом правцу - рекао је Дрецун.

Он је истакао како није прихватљиво да Србија треба да одустане од политике повлачења признања Косова да би Приштина укинула таксе, што је оцијенио као покушај да се наметне "нова реалност" и направи неки реципроцитет.

Дрецун је оцијенио и да је Курти великоалбански сепаратиста и шовиниста који страховито мрзи српски народ, да разговори с њим неће бити лаки, те додао да је Рамуш Харадинај отворено пријетио српском народу етничким чишћењем, док Курти то ради у другачијој форми.

- Он нуди велику Албанију и тиме поручује да је спреман за нове ратове, јер нема пројекта велике Албаније без нових ратова - рекао је Дрецун.

Према његовим ријечима, у Приштини се води политичка борба између премијера и предсједника привремених институција Аљбина Куртија и Хашима Тачија у вези са тим ко ће од њих двојице водити наставак дијалога с Београдом.

Дрецун је оцијенио и да је ауторитет ЕУ "жестоко" нарушен и да она мора изнова да се доказује и потврди ауторитет као медијатора у дијалогу Београда и Приштине, док је за Америку рекао да може да изврши јачи притисак да се укину таксе на робу из централне Србије.

Повезане вијести:

Курти припрема укидање царинских стопа