latinica  ћирилица
09/02/2020 |  09:57 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Молитвена револуција урушиће Ђукановића

Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић сматра да је у Црној Гори дошло до мирне молитвене револуције и да ће се она прије или касније завршити урушавањем актуелне власти и демократским препородом те земље.
Никшић (фото: Манастир Косијерево) -
Никшић (фото: Манастир Косијерево)

- Ђукановић је навикао да не пита народ, али изгледа да је дошло време да му он испоручи рачун - рекао је Анђелковић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, када се с покушајем отмице светиња Српске православне цркве /СПЦ/, које су уграђене у душу већине грађана који се декларишу као Срби и Црногорци, кренуло путем њеног "чупања", спонтано је дошло до својеврсне мирне народне револуције.

- Ђукановићев картел ударио је на још живо историјски утемељено народно биће Црне Горе - рекао је Анђелковић, те додао како је пријеђена "црвена линија" која за већину грађана има сакрални карактер.

Он сматра да Ђукановићу није истински стало ни до новог црногорског идентитета који намеће "најгрубљом дискриминацијом Срба", већ да је ријеч о "прљавој стратегији владавине", а досадашњи успјеси су га опили и инспирисали да са "системским лудилом" иде све даље.

Анђелковић сматра да је Ђукановић свјестан да "његов режим може да опстане само у условима великих подјела и тензија, те да зато већ дуго сије раздор међу грађанима и ствара ненормалну ситуацију у друштву".

- То му је маска за све проблеме које има Црна Гора - сматра Анђелковић, наводећи да Ђукановићу треба сукоб како већина не би питала "гдје су наше паре".

Анђелковић је рекао да двије међусобно независне студије "Стратегија симболичне изградње нација на западном Балкану" и "Црногорска национална изборна студија" показују да око 30 одсто декларисаних Црногораца себе и даље сматра Србима.

- Очито да је српски дух распрострањенији. То видимо данас када је опскурна црногорска власт кренула у отворени јуриш на СПЦ и тако изазвала револт многих који су мекшим методама до сада били у великој мери анестезирани и трпели идентитетску операцију - навео је Анђелковић.

Анђелковић каже да, када се стригне до суштинских, животних питања, као што су сахрањивање, држање опијела или крштење дјеце, онда у Црној Гори постоји само СПЦ, а не "Мирашев путујући квазивјеркси циркус".

- Зато је режим наумио да је постепено отме - рекао је Анђелковић, те напоменуо да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије "тврд орах" и да не дозвољава да се Митрополија стави под контролу, као што је учињено са Црногорском академијом наука и умјетности.