latinica  ћирилица
04/02/2020 |  20:02 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Филм "Дијадем" Милане Мајар награђен у Украјини

Филм "Дијадем" ауторке Милане Мајар, у продукцији РТРС, награђен је смарагдном дипломом на 11. Међународном фестивалу православног филма "Киноассамблеи на Днепре" у Украјини.
Милана Мајар, награда Украјина - Фото: РТРС
Милана Мајар, награда УкрајинаФото: РТРС

Краткометражни документарни филм Милане Мајар сниман је у Кијеву прошле године у копродукцији са филмским продуцентом Антониом К. Валенте из Португала.

Говори о судбини сиријске позоришне умјетнице Јулије Бнајат, која 2013.године из Сирије одлази у Кијев, гдје је била свједок дешавања на Мајдану.

Упркос турбуленцијама које прате њен животни пут, она у овом граду проналази љубав свог живота.

На церемонији отварања фестивала десетине радикала блокирали су улаз у Дом Сојузов, гдје је требало да буде одржана свечаност.

Неки од њих провалили су у дворану и тамо приредили сопствени шоу - пјевали су химну и узвикивале националистичке пароле.

Организатори фестивала одлучили су да обустсве пројекције како бу спријечили сукобе већих размјера.

Фестивал, затвореног типа, одржан је у просторијама Центра за православну културу Лествица гдје су и уприличене награде.

- Желим да кажем да љубав побјеђује све и то је мото овог нашег фестивала. Кажем нашег зато што је ово наш фестивал и хвала још једном за ову награду - истакла је Милана Мајар.

Међународни фестивал православног филма "Киноассамблеи на Днепре" подржава Украјинска православна црква Московске патријаршије.

Главни критеријум за избор филмова је потпуно одсуство политике али националисти су препознали политику и непријатељски став према Украјини.

Према њиховом мишљењу, нису само филмови из Русије на руском језику већ и филмови из Јерменије, Азербејџана, Грузије и Белорусије титловани на руски.

У званичној селекцији било је 26 остварења из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Украјине, Грузије, Јерменије, Азербејџана и Шведске.