latinica  ћирилица
29/01/2020 |  14:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворена прва болница за лијечење коронавируса у Кини (ВИДЕО)

Прва болница за лијечење обољелих од коронавируса у Кини отворена је у граду Хуанганг недалеко од Вухана, након што су радници и волонтери за само два дана претворили напуштену зграду у установу за хитне случајеве са 1.000 кревета.

Прва група пацијената пребачена је у Медицински центар Даби у Хуангангу.

Додатни капацитети за смјештај обољелих биће кључни за презапослено медицинско особље у изолованој провинцији Хубеи, која је у центру кризе.

Зграда болнице је оригинално саграђена као ново крило Централне болнице у Хуангангу и требало је да буде отворена у мају, пише "Дејли меил".

Локалне власти су, међутим, у петак наредиле да се завршена, али празна зграда користи замо за лијечење обољелих од коронавируса, а припреме су почеле у недјељу.

До понедјељка су постављени сви кревети и завршене су инсталације за струју, воду, а уведен је и интернет.

Више од 500 радника и са десетак грађевинских возила радили су два дана и ноћи како би на вријеме обавили посао.

Још једна болница гради се из темеља у близини Вухана, а очекује се да буде завршена током ове недјеље, само недјељу дана од почетка радова.

Болница под називом Хуошеншан налази се у западном предграђу Вухана, епицентру епидемије новог коронавируса од кога је преминула најмање 132 особе, а заражено је више од 6.000 особа.

Власти су ангажовале четири грађевинске компаније како би за недјељу дана довршили медицински центар на шест хектара са 1.000 кревета у округу Цаидиан.

Очекује се да ће болница прве пацијенте примити 3. фебруара, преносе кинески државни медији.

Кина гради најмање четири болнице за заражене коронавирусом како би сузбила ширење болести опасне по живот.