latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:34 | Аутор: СРНА

Линта: ЕУ да каже Ђукановићу да престане са дискриминацијом Срба и СПЦ

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта апеловао је на ЕУ да пошаље јасну поруку режиму црногорског предсједника Мила Ђукановића да престане са систематском дискриминацијом српског народа у Црној Гори, да одустане од отимања светиња и друге имовине Српске православне цркве.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта апелује на ЕУ да пошаље недвосмислену поруку Црној Гори да казни организаторе и починиоце бруталних напада на Србе и да престане са ширењем мржње и нетрпељивости према српском народу и СПЦ.

- Крајње је вријеме да режим Мила Ђукановића почне да се понаша разумно и одговорно и да започне дијалог са СПЦ о измјени антицивилизацијских и неуставних одредаба у Закону о слободи вјероисповијести или његовом повлачењу и доношењу новог закона. Такође, крајње је вријеме да режим прихвати суштински дијалог о рјешавању српског питања у Црној Гори - саопштио је Линта.

Он је оцијенио да "брутално пребијање младића у Подгорици од разуларене хорде представља још један напад на Србе у Црној Гори који је мотивисан искључиво мржњом".

- У питању је један у низу доказа да Црна Гора све више постаје држава у којој, након дугогодишњег политичког и правног насиља, почиње да се примјењује голо физичко насиље над припадницима српског народа - додао је Линта.

Према његовим ријечима, црногорски режим годинама ствара напетост, продубљује подјеле и шири неповјерење међу грађанима с циљем опстанка на власти по сваку цијену.

- Због тога Мило Ђукановић и његови сарадници и њима блиски медији годинама понављају бесмислене лажи и измишљотине о угрожености државе Црне Горе од Србије и бесрамно плаше грађане тобожњим великосрпским хегемонизном и великосрпским аспирацијама - додао је Линта.

Он је нагласио да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет Црне Горе али да има обавезу да штити политичким, правним, дипломатским и свим другим мирним средствима људска права свог народа.

Линта је поручио да само историјски договор спрског и црногорског народа уз пуно поштовање права националних мањина може довести до тога да Црна Гора постане истински модерна и демократска држава у којој ће се у праски поштовати људска права, владавина права и традиционалне вриједности.