latinica  ћирилица
27/01/2020 |  18:21 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

"Велика награда Иво Андрић" Драгославу Михаиловићу и Гузељ Јахини (ФОТО)

У Андрићевом институту у Андрићграду данас је свечано, пету годину за редом, уручена интернационална "Велика награда Иво Андрић".

За животно дјело, цјелокупан прозни и драмски опус, награда је додијељена великану српске књижевности Драгославу Михаиловићу, а лауреат ове награде за најбољу књигу објављену током године је руска књижевница Гузељ Јахина за роман "Дјеца Волге".

Свако на свој начин близак Иви Андрићу, оба лауреата већ првим дјелима непролазне вриједности стекла су велико мјесто у књижевности – дочаравајући трагично осјећање живота, али и чувањем људскости, љубави и вриједности у најтежим тренуцима бавили су се књижевним јунацима у вртлозима историје, отварајући дуго табуиране теме логора и нада све узалудне патње. И сам Михаиловић истиче како је 30 година чекао да неко нешто озбиљно напише о Голом отоку.

- И тако је дошло вријеме када сам рекао себи о овоме ћеш морати ти да пишеш, иначе неће нико други и тако сам сјео и написао пет дебелих књига од готово 4.000 страница - рекао је Михаиловић.

"Фреде, лаку ноћ", "Кад су цветале тикве", "Чизмаши", "Петријин венац" само је дио Михаиловићевог прозног опуса којим је постао препознатљив књижевноисторијски знак и оријентир. С друге стране, да је ријеч о даровитој и оригиналној књижевници Гузељ Јахина, руска књижевница татарског поријекла потврдила је награђеним романом "Дјеца Волге" који говори о животу њемачке заједнице на Волги у дијелу бурне руске и совјетске историје.

Фото: РТРС

- Данашња политичка збивања у свијету су веома турбулентна, понекад се стиче утисак да клизимо уназад у прошлост и да велика историја пријети да се понови, та бурна дешавања руше многе већ изграђене и успостављене везе, значи треба их поново стварати, градити мостове, понајприје мостове културе - наводи књижевница.

- Мени је изузетна част да смо успјели да за разлику од неких других награда које се дају направимо да језик буде оружје, али да српски језик не буде искључиви повод за ову награду, него да се наши писци укрсте са онима који пишу у другим земљама - навео је Емир Кустурица, књижевник.

Велика награда Иво Андрић установљена је прије пет година, а овогодишњем уручењу присуствовали су и ранији лауреати Горан Петровић и Владимир Кецмановић.