latinica  ћирилица
27/01/2020 |  18:11 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Радончић: ИОМ престаје да финансира полицију Српске на граници

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић потврдио је Срни да Међународна организација за миграције /ИОМ/ од петка, 31. јануара, неће више финансирати ангажовање 72 полицајца МУП-а Републике Српске ангажована као испомоћ у надзору границе, те истакао да ће до проналажења рјешења Гранична полиција настојати да надокнади број полицајаца на границама.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

- Они су донатори, а донатор има право дати своја средства или да то не учини - рекао је Радончић.

Он је рекао да ће до проналажења рјешења Гранична полиција у сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ и Дирекцијом за координацију полицијских тијела, у складу са кадровским могућностима, настојати да надокнади број полицајаца на границама.

Радончић је најавио додатне консултације са ИОМ.

- Они имају своје приоритете, а ми ћемо у неким буџетским ставкама покушати да пронађемо неопходна средства - поручио је Радончић.

Имајући у виду да ИОМ оставља границу Српске са Србијом незаштићеном у тренутку када се очекује нови прилив миграната, Гранична полиција је, према сазнањима Срне, о свему обавијестила Министарство безбједности у Савјету министара од којих тражи хитне мјере на обезбјеђењу додатних средстава за ову намјену да би активности МУП-а Српске на испомоћи припадницима Граничне полиције биле настављене.

МУП и Влада Републике Српске до сада су сносили трошкове горива и дневница полицијских службеника МУП-а Српске, а ИОМ смјештаја и хране.