latinica  ћирилица
27/01/2020 |  16:46 ⇒ 28/01/2020 | 01:14 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Институције Српске подржаће развој локалних заједница

Школе у Српској славе име утемељивача школства. Свети Сава обиљежен је у свим основним и средњим школама. Обиљежавању у Средњошколском центру у Теслићу присуствовала је предсједница Републике и послала поруку – институције Српске подржаће развој локалних заједница.

Први српски архиепископ, просвјетитељ, творац законодавства! Међу теслићким средњошколцима који су се присјетили значаја и Светог Саве је и Огњен Лазић. Каже, са својим колегама слиједи идеје светитеља, а труди се да то докаже резултатима.

- Ја сам други у БиХ за редом из механтронике. Трудим се да будем иноватор. Један од мојих радова је апликација за брзо читање и многи други радови, надам се и у будућности још неки - изјавио је ученик Средње школе "Никола Тесла" - смјер техничар мехатронике Огњен Лазић.

Најважније по завршетку средње школе Огњен планира да упише факултет у Српској или у иностранству, а по завршетку факултета живот планира да настави у Српској. Након школске сале у Средњошколском центру реконструисано је и игралиште, а сада и амфитеатар. За предсједницу Републике улагања у образовање у свим општинама од посебног су интереса.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

- Широм територије у многим школама смо одрадили потребан дио реконструкције или санације. Било да се ради о неким мањим захватима од неколико хиљада марака па до крупних захвата какво је ево подршка коју добијамо од Србије од 600 хиљада марака за реконструкцију једне градске школе - истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвиијановић.

Предсједница је посебно издвојила и улагања у општинску инфраструктуру. Све то побољшаће квалитет живота младих, али и наставног особља порука је руководства Средњошколског центра.

- Уложили смо 160 хиљада марака. У сваком случају сматрам да ће ови пројекти које смо реализовали допринијети да наша школа изгледа много љепше - додала је директорка Средње школе "Јован Дучић" Теслић Драгана Поздеровић.

У Средњошколском центру смјештене су двије теслићке средње школе које похађа око 1.300 ученика.