latinica  ћирилица
27/01/2020 |  16:35 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Нови царински терминал растеретиће саобраћај у Градишци

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је данашњи почетак рада новог царинског терминала у овом граду велики искорак јер ће постепено омогућити растерећење саобраћаја, али да ће потпуну функцију имати тек након завршетка новог моста на Сави.

- Желимо да Градишка буде уређен град, а не да путници и туристи носе ружне успомене о дугим колонама и чекањима на граници. Пуну функцију царински терминал на новој локацији имаће након завршетка новог моста, а надам се да ће, у међувремену, грађани имати разумијевања, рекао је Аџић и подсјетио да је при крају изградња градишке обилазнице, која би, према плану, требало да буде завршена до половине године.

- Тиме би имали и веће растерећење града, али и приградских насеља Обрадовац, Крушкик и Чатрња, која ће са пресељењем царинског терминала сада ности већи терет саобраћајних гужви - рекао је Аџић.

Он је навео да Градска управа пројекат изградње обилазнице реализује у сарадњи са Владом Републике Српске и предузећем "Аутопутеви Републике Српске".

- Обилазница ће, осим растерећења саобраћаја у граду и приградским насељима, дати и нове могућности ширења Градишке и развоја станоградње и привреде на том локалитету - оцијенио је Аџић.

Аџић је нагласио да је жеља Градске управе да локација сада бившег царинског терминала буде претворена у модерно сајмиште, о чему градске власти воде преговоре са Владом Републике Српске и Савјетом министара.

- Желимо да постигнемо договор са Министарством финансија и трезора у Савјету министара да град Градишка добије тај простор на кориштење, а након тога да направимо пројектну документацију за његово претварање у сајамски простор који би био препознатљив у региону - навео је Аџић.

Истакао је да је циљ искористити географску позицију Градишке као града на вратима ЕУ и отворити могућност развоја сајамске дјелатности и тако употпунити и туристичку понуду.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ потврђено је да је данас почео са радом нови царински терминал у Градишци, те да од јутрос нису забиљежени никакви застоји у раду.

На простору старог напуштеног терминала градска управа има планове за изградњу сајмишта.