latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:46 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Сјећање на Холокауст

Данас се обиљежава 75 година од када је Црвена Армија у Другом светском рату ослободила логор Аушвиц са 7.500 затвореника и овај датум узет је као Међународни дан сјећања на Холокауст који је извршен над Јеврејима.

Почаст жртвама Холокауста одата је у Бањалуци, а међународни Дан сјећања обиљежен је и у Спомен-подручју "Доња Градина".

У овом злочину нису поштеђени ни Јевреји на овим просторима. Од 14.500, колико их је живјело у БиХ, свега 30 одсто преживјело је Други свјетски рат.

Ситуација је била гора на територији гдје је Независна држава Хрватска имала већи утицај.

- На овим просторима ближем гдје је НДХ имала утицај тај број је још значајно мањи. У Бањалуци од 400 Јевреја који су живјели прије Другог свјетског рата поуздано се зна да је 340 убијено, 40 се вратило у Бањалуку - рекао је Ђорђе Микеш, потпредсједник Јеврејске оппштине Бањалука.

Иако малобројна, јеврејска заједница оставила је дубок печат на културу и развој ових крајева, поручио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Овај град, каже, има велико разумијевање према страдањима из Другог свјетског рата.

- На овим просторима читав погром доживио је јеврејски и српски народ и Роми и антифашисти. Управо смо у овим данима у тој трагичној коинциденцији да је и неколико комеморација пред нама за страдања српских цивила, у Дракулићу и Шарговцу тако да се врло добро разумијемо о овој трагичној теми - рекао је Радојичић.

Симбол страдања у Другом свјетском рату на овим просторима је Јасеновац, гдје је су усташе убиле 700.000 недужних људи, међу којима 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127 хиљада антифашиста. Колико су усташе биле немилосрдне показује и податак да је у Јасеновцу убијено 20.000 дјеце.

- Овдје је битно доћи да отргнемо од заборава сјећање на страхоту која се ту догодила. Можемо објективно да кажемо да је ово српски Холокауст и да су Срби као жртве у Другом свјетском рату дио међународног Холокауста - истакао је посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац.

Предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Милован Баришић подсјетио је да се на данашњи дан одаје пошта жртвама геноцида који је у Другом светском рату починила нацистичка Њемачка, а у којем је страдало више од шест милиона Јевреја и 11 милиона осталих.

- Ми смо данас овдје у име локалне заједнице да положимо цвијеће на највећем стратишту српског народа, гдје је страдало више од 500.000 Срба, велики број Јевреја и осталих. Наша је обавеза да посјећујемо ово мјесто и обиљежавамо овај датум - да се не заборави. Требало би да се прашта, али овакав злочин је тешко опростити - рекао је Баришић.

Полагањем вијенаца на Споменик жртава геноцида у Другом светском рату, Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежен је и у Београду.