latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:31 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Отворена изложба о српским православним школама у БиХ

У Архиву Републике Српске у Бањалуци данас је отворена изложба "Српске православне школе у БиХ - Љетописи из фонда Педагошког музеја у Београду" Александре Миловановић.
Архив Републике Српске - Фото: СРНА
Архив Републике СрпскеФото: СРНА

У оквиру изложбе, која ће бити отворена мјесец дана, представљена су 32 љетописа која су аутентичан доказ заједништва Срба у региону.

Миловановићева је истакла да је ова изложба значајна јер представља материјални доказ рада српских православних школа на простору данашње БиХ.

- Ту су тачни датуми, имена учитеља, оснивача, као и број дјеце која су похађала ове школе - рекла је Миловановићева прије отварања изложбе.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да изложба говори о просвјетитељској традицији српског народа на простору БиХ, те рјечито описује период српске историје који је обиљежила борба за образовање и еманципацију.

- Свјесни чињенице да народ само образовањем има будућност, Срби су у БиХ током 19. вијека оснивали школе и у том подухвату снажно их је подржавала Српска православна црква - навела је Ђаковићева.

Она је истакла да је све те вјековне борбе српски народ издржао, те се изнад свих страдања издизао градећи на старим темељима још чвршће грађевине српске просвјете и поноса.

- Свјесни смо чињенице да је и данас период очувања српског језика и ћириличног писма, као темеља нашег културног и националног идентитета, једно од суштинских питања за наш културолошки опстанак - напоменула је Ђаковићева.

Изложбу је организовао Архив Републике Српске у сарадњи са Педагошким музејом из Београда, поводом обиљежавња Савиндана - успомене на првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саву.

Отварању изложбе присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.