latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:14 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

БиХ потпуно опредијељена за чланство у ЕУ

Предсједавајући Представничког и Дома народа парламента БиХ Денис Звиздић и Драган Човић у разговору са комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархељијем исказали су потпуну опредијељеност и посвећеност БиХ свим процесима који је воде ка европским интеграцијама, економском расту и развоју, јачању владавине права и даљој сарадњи са земљама у региону.
Сарајево - Човић и Звиздић са комесаром ЕУ за проширење - Фото: СРНА
Сарајево - Човић и Звиздић са комесаром ЕУ за проширењеФото: СРНА

Звиздић и Човић данас су у Бриселу упознали Вархељија о политичкој, економској и друштвеној ситуацији и потпуној опредијељености БиХ за чланство у ЕУ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Звиздић је рекао да су европске интеграције најефикаснији инструмент за прихватање европских вриједности, очување стабилности, убрзање процеса економског раста и развоја, као и сарадње у региону и да због тога пут ка пуноправном чланству за БиХ нема алтернативу.

Човић је истакао значај европских интеграција у свјетлу јачања унутрашње стабилности БиХ, као и чињеницу да је формирани Савјет министара, чиме су се стекли услови за наставак активности на реализацији приоритета на путу европских интеграција.

С тим у вези Човић је изразио очекивање да ће изборни закон бити договорен до почетка априла, чиме ће, како је рекао, бити омогућено и одржавање избора у Мостару, наводи се у саопштењу.

Вархељи је нагласио да је предстојећи самит у Загребу, за вријеме хрватског предсједавања ЕУ, прилика за фокусирање на Балкан, те за подстицање развоја образовања и економије.

У саопштењу се додаје да је он истакао забринутост приливом миграната у регион.

Саговорници су изразили потпуну опредијељеност БиХ за чланство у ЕУ и истакли неопходност дијалога, сарадње и политичке стабилности, те нагласили да су реформе кључни корак ка осигуравању услова за постизање конкретних искорака у испуњавању спољнополитичких циљева, наглашава се у саопштењу.