latinica  ћирилица
27/01/2020 |  14:07 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Развити индустријски сектор у области сајбер безбједности

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је Срни да Српска озбиљно схвата питање сајбер безбједности, те да је циљ да се развије индустријски сектор повезан са овом облашћу информационе безбједности.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

- Једини смо ниво власти у БиХ који има на снази Закон о информационој безбједности, као и оперативно тијело које се тиме бави - истакао је Рајчевић, који ће у Израелу учествовати на конференцији посвећеној сајбер безбједности.

Према његовим ријечима, циљ је да Република Српска развије индустријски сектор који је везан за област информационе безбједности, а Израел је савршен примјер као држава која има највећи број стартап и етаблираних компанија на глобалном тржишту у области сајбер безбједности.

Рајчевић је нагласио да је на том плану израелски модел добар за Српску.

- За нашу конкурентност битно је да будемо препознати по једном дијелу тог технолошког сектора и управо је сајбер безбједност једна од грана којој бисмо требали да се посветимо - рекао је Рајчевић, наводећи да је конференција у Тел Авиву једна од највећих и најпосјећених међународних конференција о сајбер безбједности.

Конференција "Сајбер технологија 2020" од 28. до 30. јануара у Тел Авиву ће окупити еминентне стручњаке у области информационе безбједности, власнике и директоре највећих свјетских компанија у овој области, те представнике држава и институција, а један од говорника биће израелски премијер Бењамин Нетањаху.

Рајчевић ће говорити на једном од централних панела конференције, посвећеном безбједности критичних државних инфраструктура и како се оне штите у области сајбер безбједности.

- Искористићу посјету и за билатералне сусрете са министром за науку и технологију Израела Офиром Акунисом, као и са министром просвјете Израела. Обићи ћу неке стартап компаније у њиховим научнотехнолошким парковима да стекнем бољи увид у оно што Израел ради на том плану - навео је Рајчевић.

Он је нагласио да је Израел у области сајбер одбране можда и најпозициониранији глобално, те да има дагоцјене ресурсе који се могу искористити и то у смислу трансфера технологија и свега везаног за развој тог сектора.

- Настојаћу да успоставим што тјешњу сарадњу са израелским компанијама и Владом да дођемо до тих ресурса - најавио је Рајчевић.

У оквиру вишедневне посјете Израелу, Рајчевић ће се састати и са директором за регију балканских земаља у склопу Министарства спољних послова Израела и амбасадором Македоније Даном Орјаном, а предвиђене су и посјете универзитетима у Тел Авиву и Јерусалиму.

Рајчевић ће присуствовати и свечаном отварању Недјеље свемира у Израелу и 15. годишње конференције о свемиру "Илан Рамон".

"Сајбер тех" конференција једно је од кључних мјеста дијалога о најновијим сајбер пријетњама у свијету и рјешењима која утичу на свјетску заједницу, а ове године говориће се о стварању сигурног сајбер простора за све, 5Г технологији и комуникацијама, сајбер безбједности на великим догађајима, сајбер одбрани, вјештачкој интелигенцији и другим темама.

Очекује се да ће конференција у Тел Авиву окупити око 18.000 учесника из цијелог свијета.