latinica  ћирилица
27/01/2020 |  13:15 ⇒ 16:12 | Аутор: banjaluka.net

Врховац: ИРБ је један од најзначајнијих покретача привредног раста Српске

Фокус банке ће и даље бити на финансирању социјалне и економске обнове и развоја Републике Српске, поручује новоименовани в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Дражен Врховац.
Дражен Врховац (фото:banjaluka.ne) -
Дражен Врховац (фото:banjaluka.ne)

Он је у разговору за портал бањалука.нет открио даље планове ИРБ Републике Српске, као и правце реорганизације ове установе.

Почетком ове године именовани сте за в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Какво стање сте затекли у ИРБ (добит, пласмани, улагања) и који су Ваши први кораци које сте предузели и које ћете предузети на тој функцији?

Сви прелиминарни показатељи указују на то да је иза ИРБ Српске још једна успјешна пословна година. Путем кредита пласирано је 155 милиона, док је у хартије од вриједности уложено 66 милиона КМ. Обзиром да је план за 2019. годину значајно премашен, очекујемо и изузетно добре показатеље финансијске успјешности пословања банке и фондова којим управља. ИРБ Републике Српске је већ раније утврдила плански оквир за 2020. годину који предвиђа пружање свеобухватне подршке привреди и становништву Српске. Сходно томе, ми ћемо се и наставити кретати унутар постављених циљева и приоритета за ову годину.

Влада премијера Вишковића најавила је прошле године реорганизацију ИРБ Републике Српске, а што је и један од услова ММФ-а. Колико је према Вашем мишљењу потребна реорганизација ИРБ-а, и у ком смислу? Која су последња сазнања на том плану са којим располажете?

Преговори са Свјетском банком око евентуалних модалитета и садржаја промјена у пословању ИРБ трају уназад, већ неколико година. Иако су сви учесници у тим преговорима сагласни да ИРБ Српске као систем добро функционише и да постиже похвалне резултате, исто тако сматрају и да увијек постоји простора за додатна унапређења која би систем учинила дјелотворнијим. Оно што је у овом моменту извјесно, јеста да ће фокус банке и даље бити на финансирању социјалне и економске обнове и развоја РС, а посебно у оним случајевима који би могли представљати препереку одрживом економском и друштвеном развоју.

Може ли ИРБ Републике Српске у наредном периоду бити покретачка снага, односно мотор који ће погурати развој привреде Републике и повећати инвестиције и у ком смислу?

ИРБ Републике Српске је основана са јасном визијом да постане најважнији стуб финансијске подршке развоју и инвестицијама те да тако омогући стварање конкурентне и одрживе привреде Српске. Сама чињеница да је путем фондова којим Банка управља, од њеног оснивања пласирано око 2,5 милијарди КМ, за намјене које одговарају домаћим развојим потребама и приоритетима, јасно указује на то да се ИРБ Републике Српске већ успјела наметнути као један од најзначајнијих покретача, не само привредног, већ и укупног друштвеног раста и развоја Српске. Стога ћемо, и у наредном периоду наставити дјеловати у складу са развојним приоритетима Републике Српске, те у партнерству са приватним сектором и међународним финансијским институцијама, подржавати укупне инвестиционе активности у нашим условима.

Опозиција често критикује да власт ИРБ Републике Српске неравномјерно пласира средства у Српској, те да је источни дио запостављен. Какав је Ваш став о томе и можемо ли очекивати да ће ИРБ у наредном периоду имати равноправан третман према свима?

У протеклом периоду посебна пажња посвећен је стимулисању развоја источног дијела наше Републике. Влада је, с том намјером својевремено и основала Фонд за развој источног дијела те су тако обезбијеђена средства чија је искључива намјена пружање подршке развојним пројектима са овог подручју Републике. Такође, пројекти који се реализују на територији неразвијених или изразити неразвијених општина стимулисани су додатним умањењем основне каматне стопе. Овом приликом посебно желим нагласити да су сви кредитни захтјеви који дошли из источног дијела,
у складу са нашим правилима и условима, су одобрени за финансирање те ће тако остати и у будуће. За финансирање пројеката са овог подручја у 2020 године, путем Фонда за развој источно дијела и осталих фондова којим банка управља, доступно је око 52 милиона КМ.

Да ли можемо очекивати већу присутност ИРБ Републике Српске на тржишту капитала у Српској и на који начин је то могуће постићи?

И у свом досадашњем раду, ИРБ била је снажно присутна на домаћем тржишту капитала те је осигурала битан допринос његовој изградњи и даљем развоју. У прилог томе говоре и подаци да је до сада, у хартије од вриједности уложено готово 560 милиона КМ, од чега је преко 100 милиона било намијењено привреди Републике. Око 13% укупно оставреног промета на Бањалучкој берзи у периоду од 2008 до краја прошле године, чиниле су управо инвестиционе активности ИРБ. Банка ће наставити да буде присутна на тржишту капитала и у наредном периоду. Ово, свакако, у складу са нашим политика улагања и препознатим потребама да се друштвено-економски приоритети Републике на овај начин реализују.

Какви су планови ИРБ и Вас као директора за наредни период, односно како Ви видите ИРБ за двије-три године?

Када су у питању наши планови за наредни период, ИРБ Републике Српске ће и даље остати снажно посвећена пружању свеобухватне финансијске подршке привредном расту и развоју Републике, по стимулативним условима коришћења. У овом моменту посебно препознајемо потребу за додатним фокусирањем на финансирање технолошке обнове и модернизације домаће привреде што би, само по себи носило и побољшање њене конкурентности, како у нашим, тако и у међународним оквирима размјене. Поред тога, наставићемо радити на промоцији Банке и Републике Српске у међународним финансијским круговима, прије свега кроз реализацију пројеката са нашим партнерским инститицијама и међународним асоцијацијама, који одговарају потребама домаће привреде и стабовништва. Дакле, јасна нам је намјера да и у наредном периоду осигурамо потпуну ефикасност у коришћењу средстава и ресурса којим располажемо, уважавајући свеобухватност потреба и приоритета друштвеног и економског раста и развоја Републике Српске.