latinica  ћирилица
27/01/2020 |  10:58 | Аутор: СРНА

Петровић: Отпремнине за запослене у дистрибутивним предузећима

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да ће се Правилник о стимулативним отпремнинама и економско-социјалном збрињавању запослених у електродистрибутивним предузећима примјењивати јединствено за свих пет дистрибутивних предузећа, а отпремнине ће износити од 22.000 КМ до 50.800 КМ.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Петровић је напоменуо да позив за стимулативне отпремнине на снагу ступа 31. јануара и да ће главни критеријум бити године стажа.

- Сходно Реформској агенди БиХ и одлукама Владе Републике Српске из 2017. године, одлучено је да се иде у реструктурисање електродистрибутивних предузећа Електропривреде Републике Српске и у том смислу учињен је знатан низ корака, одабран је консултант, Амбасада Велике Британије донирала је комплетна средства за спровођење процедуре и плаћање консултаната. У то су уључени сви важни људи из ових предузећа - рекао је Петровић.

Он је навео да је закључено да у дистрибутивним предузећима има вишка радника, те да је то једна од најтежих мјера.

- Дистрибуције ће убудуће бити функционално организоване и то ће бити искључиво техничко предузеће - истакао је Петровић.

Он је додао да су са синдикатом континуирано усаглашавана мјерила и критеријуми који су усвојени и потписани 24. јануара.

- Мјерила и критеријуми односе се на то да се искључиво вреднују године стажа проведене у енергетском систему Републике Српске или БиХ, ко је радио прије рата - каже Петровић.

Он наводи да ће минимално давање бити 22.000 КМ, а максимално 50.800 КМ, с тим што може да буде увећано ако се пријави неко из борачких категорија или цивилни инвалид рада.

Петровић је нагласио да у Електропривреди желе да све ово буде урађено споразумно и да је сигурно да се већ препознају људи који су вишак.

- Дистрибуције ће убудуће живјети само од своје мрежарине јер ће бити искључиво функцијско и државно предузеће, а надокнаду за мрежарину ће регулисати Регулаторна агенција за енергетику - рекао је Петровић.

Електропривреда Републике Српске заједно са дистрибутивним предузећима обезбиједила је око 27 милиона КМ који ће бити исплаћени у два дијела - први одмах након потписивања споразумног раскида уговора, а други у року до 60 дана од потписивања тог споразума.

Петровић је навео да ће наредних дана на огласним таблама у дистрибутивним предузећима бити објављене и нове систематизације радних мјеста.