latinica  ћирилица
27/01/2020 |  08:56 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Фоча: Златник за прву бебу у овој години и светосавске награде ученицима (ФОТО)

Традиционална Светосавска академија одржана је у Градском позоришту у Фочи, а уз богат културно-умјетнички програм и бесједу о првом српском архиепископу, дарована је прва овогодишња беба и награђени најбољи основци и средњошколци.
Фоча: Светосавска академија - Фото: СРНА
Фоча: Светосавска академијаФото: СРНА

На Светосавској академији, коју су синоћ организовали локална управа и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", начелник општине Радисав Машић истакао је да је овогодишњи Савиндан посебан јер се обиљежава у години великог јубилеја за Митрополију дабробосанску, баш као што је то било и прошле године када се славило осам вијекова Српске православне цркве.

- Тачно прије 800 година Свети Сава је 1220. године у Манастиру Светог Николе у Бањи код Прибоја основао Митрополију Дабробосанку, годину након што је у Никеји добио аутокефалност за Српску цркву - подсјетио је Машић.

Говорећи о заслугама Светог Саве за српску цркву, просвјету и здравство, Машић је посебно указао на његова путовања на Атос, Свету земљу и Синај, истакавши да су га свуда поштовали, не само православни, већ и муслимани и римокатолоци.

- Историја још није објаснила како је Свети Сава успио свуда да стигне и да свуда буде добродошао и добро примљен. Шта је то чиме је опчинио свијет, историјска наука то не може да објасни, али кажу да је то била чудесна енергија овог свијета. Свети Сава је наш узор и Светосавље је наш понос - рекао је Машић у обраћању посјетиоцима.

Осму годину заредом Машић је златником даровао прворођену бебу, а ове године то је Анђела Крсмановић, кћерка Дубравке и Младенка.

Фото: СРНА

Као предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Машић је уручио новчане награде и дипломе ученицима генерације у претходној школској години основних школа "Свети Сава" Јовани Радовић и "Веселин Маслеша" Банету Соколовићу, Средњошколског центра Дамјану Станковићу и Средње богословске школе Николи Церовини.

"Просвјета" је као вид подстрека за учење први пут, поводом школске славе, додијелила Светосавске награде најбољим ученицима.

- Са великом радошћу дочекујемо и славимо Светог Саву коме је овдје у Фочи посвећен највећи храм у Републици Српској, а и наша школа носи његово име. На овај начин желимо да афирмишемо талентовану дјецу, да наградимо и прворођену бебу, а све који у овој години направе неки успјех у школовању наградићемо наредне године - изјавио је Машић новинарима.

У бесједи о Светом Сави професор Средње богословске школе, свештеник Милош Јањић нагласио је да је од светитељства оснивача српске цркве неодвојиво његово просвјетитељство.

- Цјелокупно насљеђе Светог Саве, без обзира колико грандиозно и дивљења достојно, уколико није наново проживљено кроз сваку генерацију постаје ништа друго него збирка нијемих музејских експоната. На нама је да обојимо ове експонате својим бојама и да им дамо нови живот, да насликамо нову икону у нама на основу оне која нам је дата у Светом Сави - поручио је Јањић.

У програму су наступили хор Богословије, ученици Основне музичке школе, а први пут на Светосавској академији представило се Српско православно црквено пјевачко друштво "Побратимство" које дјелује при Храму Светог Саве у Фочи.