latinica  ћирилица
26/01/2020 |  09:51 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Група људи не може створити Цркву

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије истакао је на Светосавској академији у Колашину да Црква била српска, руска, грчка, црногорска мора имати канонско вјековно наслијеђе као што има Српска православна црква већ осам вијекова, а да група људи не може створити Цркву јер се тако ствара партија.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит Амфилохије је рекао да 20 година обиљежавања Светога Саве у Колашину представља наставак оног што вијековима траје на овим просторима, јер се ове године обиљежава 800 година од оснивања Зетске епископије - Митрополије.

- Ми обиљежавамо и 800 година сјећања на ту изузетну личност Светога Саву архиепископа, великога мудраца и зналца, државника. Све је спојено у његовој личности - рекао је владика Амфилохије.

Предсједник Скупштине општине Колашин Милан Ђукић рекао је да Светосавске академије нису само допринос црногорској култури и њеном богатом насљеђу, већ су традиционално празновање утемељено још у доба Црнојевића.

Ђукић је нагласио да је архиепископ Сава још у 13. вијеку, поред осталих, утемељио и православне епархије - Зетску, Будимљанску и Хумску /Митрополију црногорско-приморску, Будимљанско-никшићку и Захумско-херцеговачку/ и да је у тешким и несигурни временима очувао јединство унутар Цркве и проналазио најбољи пут на простору између Истока и Запада.

У програму Светосавске академије синоћ су учествовали Хор Светог Марка из Подгорице, дјеца са вјеронауке из Колашина, Килтурно-умјетничко друштво Мијат Машковић.