latinica  ћирилица
24/01/2020 |  17:13 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Ша фест - фестивал који доноси сјајне промјене у град

Људи који стоје иза Ша феста, мултимедијалног фестивала посвећеног рано преминулом умјетнику Далибору Поповићу Микши из Приједора, дубоко су укоријењени у овај град и доносе сјајне промјене, изјавио је данас у Приједору бањалучки музичар Петар Топаловић.
Ша фест - Фото: РТРС
Ша фестФото: РТРС

- Из угла Бањалучанина желим рећи да сам присуствовао рађању и гашењу многих фестивала и оно што могу да видим, гледајући са стране, јесте да је Ша фест један фестивал који није створен само да би зарађивао паре и да би доводио нека славна имена у овај град - рекао је Топаловић на конференцији за новинаре у Приједору.

Топаловић је позвао градске власти да и даље подржавају овај фестивал, који је почео прије двије године у част преминулог Микше, а који је већ у свом другом издању достигао квалитет о којем се позитивно говори на многим јавним догађајима, скуповима и сједницама локалног парламента у Приједору.

Фестивал је у буџету града Приједора за ову годину добио посебну ставку и за ША фест 2020. планирано је 40.000 КМ.

Портпарол Ша феста Наташа Куриџа подсјетила је да приход од продатих улазница и пића на фестивалу иде у Фонд "Далибор Поповић Микша", чија мисија је подршка студентима умјетности и музике кроз стипендије, затим подршка бендовима, музичарима, сликарима и дизајнерима.

- Почели смо донацијом саксофона приједорској музичкој школи, а наставили стипендијом студенткињи ликовне академије Дајани Недић, те снимањем спотова подржали вриједне и перспективне бендове СОПОТ из Бањалуке и Ехо радар из Приједора - навела је Куриџа.

Куриџа је најавила да је у плану и изложба слика насталих лани на "Ша ликовној колонији" која је окупила Микшине колеге са класе, а која ће дијелом бити продајног карактера.

Бањалучки бенд СОПОТ најавио је почетак снимања првог сингла са новог, четврог албума, у којем ће бити кориштена комбинована техника камере, три де моделовања и сценографије који ће бити атрактиван и у плану је да буде објављен на прољеће.

Никола Граб из Ехо радара захвалан је Ша фесту што је препознао труд и квалитет музичара из овог бенда.

- Дали су нам дали вјетар у леђа да завршимо нови спот који можете да погледате на нашој Фејсбук страници. Ми ћемо ове године још активније да се укључимо у организацију Ша феста јер је то наша заједничка прича - истакао је Граб.

У току су припреме за овогодишње издање Ша феста, који ће бити одржан 31. јула и 1. августа и којем ће, као и лани, претходити вишедневни низ културно-умјетничких догађаја под заједничким именом Ша улица.