latinica  ћирилица
23/01/2020 |  22:13 | Аутор: СРНА

Ђого: У Српској више воле Црну Гору него многи у тој земљи

Професор на Православном богословском факултету у Фочи Дарко Ђого рекао је вечерас након литије у Подгорици због усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести, да неправди у лице треба рећи да је неправда, те нагласио да у Републици Српској више воле Црну Гору него многи у тој земљи.
Дарко Ђого (Фото: svetigora.com) -
Дарко Ђого (Фото: svetigora.com)

- Дошао сам јер знам стару мудрост. Тешко брату без брата свога. Ми знамо да кад дође неправда треба јој у лице рећи да је неправда - рекао је Ђого.

Он је навео да осим Христовог, немају ниједног непријатеља и поручио грађанима да буду опрезни, јер су таква времена.

- Има у свијету протеста и без нас. Има шетњи, докони људи шетају. Ми нисмо докони. Ми Божије дјело овдје правимо. Ово нису шетње, ни митинзи ово је светиња. Литија, то је када Бог говори човјеку - рекао је Ђого.

Учесници литије су скандирали: "Не дамо светиње".

Улицама Подгорице и данас је одржана литија због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Литија у којој су учествовали свештенство Митрополије црногорско-приморске и грађани кренула је од Храма Христовог Васкрсења. Литији су се раније придружили и грађани који су из Круса кренули у 16.00 часова до цркве у Берима, а потом до Доње Горице, као и грађани који су у 17.00 часова кренули из манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори.

Прије поласка из Доње Горице према Храму Христовог Васкрсења грађанима је поручено да су се скупили да посвједоче да храмови нису само грађевине и културна добра, него и извори благодати.

Литије се од Божића организују четвртком и недјељом у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.