latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:32 | Аутор: РТРС

Принц Филип са амбасадором САД у Бечу о Косову и Црној Гори

Принц Филип Карађорђевић, који се налази у Бечу поводом вечерашњег 23. Светосавског бала у организацији Српског центра, разговарао је данас са амбасадором САД у Аустрији Тревором Траином о Косову и Црној Гори.
Принц Филип са амбасадором САД у Бечу (фото:sabornik.net) -
Принц Филип са амбасадором САД у Бечу (фото:sabornik.net)

Амбасадор Траина је у Амбасади САД приредио ручак у част принца Филипа и његове супруге принцезе Данице, а присуствовао је и амбасадор Србије Небојша Родић.

Принц Филип и амерички амбасадор, који су вишегодишњи пријатељи, разговарали су о „могућностима да САД и Аустрија заједничким снагама помогну развој и усавршавање младих талентованих људи у Србији како они не би одлазили из наше земље, као и о могућностима да се у Србији помогне развој ИТ индустрије, објављено је на званичној фејсбук страници принца.

Принц Филип је искористио прилику да америчком амбасадору скрене пажњу и на тему Косова и Црне Горе.

- Истакао сам да је важно да САД имају веће разумијевање за положај Србије када говоримо о проблему са јужном српском покрајином и да је у том погледу тренутно најважније радити на владавини права, поштовању верских и грађанских права, очувању културне баштине и свеопштој нормализацији живота свих грађана. У том контексту амбасадору сам скренуо пажњу на тренутно кршење верских и грађанских права вјерника Српске православне цркве у Црној Гори, што је непримјерено и недопустиво да се догађа у Европи 21. вијека - нагласио је припадник породице Карађорђевић.

Он је указао да су разговори протекли у срдачном и пријатељском тону у складу са дугогодишњим пријатељским односима које Траина и он имају већ дуги низ година.

Извор: Саборник