latinica  ћирилица
23/01/2020 |  15:39 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Обиљежено 78 година од злогласне Новосадске рације

У Новом Саду данас је обиљежено 78 година од злогласне Новосадске рације - војне акције мађарских фашистичких окупационих снага у којој је на најбруталнији начин убијено и под лед Дунава бачено више хиљада недужних људи, жена и дјеце, прије свега Срба, Јевреја и Рома, као и припадника других нација.
Помен жртвама Новосадске рације (фото:mojnovisad.com) -
Помен жртвама Новосадске рације (фото:mojnovisad.com)

Новосадски градоначелник Милош Вучевић рекао је на Кеју жртава рације да се данас на том мјесту сусрећу вјера у људску племенитост и бол која не пролази јер сјећа на хиљаде невиних живота који су уграђени у темеље слободе Новог Сада.

Вучевић је, обраћајући се присутнима код споменика "Породица", истакао да нема разумијевања за зло које је исписивало језиве странице, не само историје града Новог Сада и Срба, већ читавог људског рода.

Према његовим ријечима, Новосадска рација била је испланирано и организовано најмонструозније убијање невиних људи - Срба, Јевреја и Рома и то је лекција коју сви морају да науче.

- Злогласна Новосадска рација је велика животна лекција и не смије да се заборави, јер зло увијек вреба. Истина о злогласној рацији и невиним жртвама, чијим јсенима се данас клањамо, мора да уђе у све уџбенике. Свако дијете у Србији мора у школи да учи о томе, да би научило да брани право на живот, избор и различитост - рекао је Вучевић и изразио наду да ће будућа покољења имати чисто сјећање и прошлост од које не трабају бјежати.

Он је подсјетио на све ужасе јануарских дана 1942. године у Новом Саду, када су фашисти кренули у крвави пир од куће до куће, капије до капије, а на плажи Штранд убијали су мучки, с леђа, чак 15 људи у минуту.

- Тјерали су дјецу да гледају убијене родитеље, а онда су и њих убијали. Убијали су све оне који су рекли да су православне вјере или су Јевреји и Роми. Убијали су бебе у наручјима мајки, дјецу, жене, мушкарце, старце - нагласио је Вучевић.

Молитвени помен недужним жртвама Новосадске рације служили су Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј и врховни рабин Србије Исак Асиел.

Епископ Иринеј је нагласио да су рацију извршили окупатори из Мађарске, у вријеме нацистичке епохе уз подршку једног броја домаћих Мађара, али да не треба заборавити да су међу Мађарима постојали и људи попут Пала Телекија и Бајчија Жилинског, који је послије Новосадске рације у мађарском парламенту покренуо дебату рекавши да је то био злочин, због чега су га фашистички њилаши, пошто су преузели власт у Мађарској, објесили 24. децембра 1944. године.

- Они спасавају душу свог мађарског народа - рекао је епископ Иринеј.

Рабин Асиел испричао је присутнима на Кеју жртава рације причу о јеврејском дјечаку који је преживио злогласни концентрациони логор Маутхаузен, захваљујући вјери у живот, као и вјери да ће она донијети спасење послије свих проживљених мука.

Послије помена су на споменик "Породица" вијенце положили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, делегација Покрајинске владе на челу са потпредсједником Ђорђем Милићевићем и предсједник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштван Пастор.

Вијенце су положили и представници амбасада Израела и Мађарске, делегације Јеврејске општине Нови Сад, Савез јеврејских општина, као и бројни други представници других удружења.

На Кеју жртава рације окупио се велики број грађана, међу којима и потомци недужних жртава злогласне рације.

Новосадска рација изведена је од од 21. до 23. јануара 1942. године, а на подручју јужне Бачке трајала је до краја јануара.