latinica  ћирилица
23/01/2020 |  14:35 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Највећи проблем - лош однос тужилаштава и полиције

Предсједник Високог судског тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је данас у Сарајеву да су, због лоше сарадње тужилаштава и полицијских агенција, корупција и организовани криминал највећи проблеми правосуђа БиХ.

- Ту нико не амнестира ни тужилаштва нити полицију и мислим да се једни скривају иза других. Мислим и да тужиоци нису иницијативни према новим законским рјешењима спровођења истраге, а бојим се да су многи у полицији заборавили да су они и даље полицијa - рекао је Тегелтија.

Он је демантовао приговор лидера СДА Бакира Изетбеговића да су Бошњаци елиминисани са руководећих функција правосудних институција у БиХ.

- У БиХ постоји осам правосудних функционера који имају највиши ранг. Од тих осам имате два Бошњака, два Србина, једног Хрвата, два из реда осталих и једну непопуњену позицију - појаснио је Тегелтија.

Коментаришући то што делегати Дома народа нису примили к знању извјештаје ВСТС-а за 2017. и 2018. годину, Тегелтија је рекао да је проблем у томе што делегати имају отпор према институцији која им подноси извјештаје, а немају контролу над њом.

Он је напоменуо да се придржава актуелног закона, те понудио могућност измјене.

- Њима не иде у прилог да мијењају закон, јер би то довело до њихове веће одговорности, а кад би имали већу одговорност, онда би мање критиковали. Да су они одговорни за оне који се бирају на правосудне функције не би их толико критиковали -  сматра Тегелтија.