latinica  ћирилица
23/01/2020 |  12:50 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Пријављено осам обољелих од тешке респираторне инфекције

У болницама у Републици Српској је од 13. до 19. јануара пријављено осам обољелих од тешке респираторне инфекције, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Домови здравља у Републици Српске у овом периоду пријавили су 3.913 акутних респираторних инфекција и 756 обољења сличних грипу.

Од почетка сезоне од 1. октобра прошле године укупно је пријављено 56.207 случајева акутне респираторне инфекције, 8.897 обољења сличних грипу и 166 тешких акутних респираторних инфекција.

Из Института наводе да је највећу учесталост пријављивања обољења сличних грипу имала регија Источно Сарајево, а најмање Бијељина и Зворник, док је највише случајева тешке акутне респираторне инфекције од почетка сезоне пријављено у добојској болници.

Међу обољењима сличних грипу највише је случаја у узрасту од пет до 14 година, као и до четири године, док је у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише у доби до четири године и од 30 до 64 године.

У Институту су истакли да су у наведеној седмици тестирана два узорка тешке акутне респираторне инфекције, као и један узорак обољења сличног грипу који је показао да је био позитиван на вирус грипа тип А.

- Од почетка сезоне од узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, седам одсто узорака било је позитивно на вирус инфлуенце, док је прошле сезоне у овом период било 42 одсто - наводе у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Из Института наводе да је, због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје је много људи, неопходно примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене, као и хигијене простора.

- Осим редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и о особама у окружењу - наводе из Института.

У наредном периоду, истичу из Института, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама и особама у установама за трајни боравак.

- Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим - препоручили су из Института.