latinica  ћирилица
23/01/2020 |  09:09 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

УКЦ: Први пут обављено сложено одстрањење органа мале карлице и абдомена

Љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске по први пут обавили су сложени захват одстрањења органа мале карлице и абдомена због узнапредовалог малигнитета.
Љекари УКЦ Бања Лука - Фото: СРНА
Љекари УКЦ Бања ЛукаФото: СРНА

Из УКЦ-а је саопштено да је пацијенткиња /48/ отпуштена 14. постоперативног дана на кућно лијечење, а постоперативни ток протекао је без компликација.

Сложени захват подразумијева двије процедуре, а прва је хируршка и односи се на одстрањење свих видљивих малигних туморских промјена у абдомену и малој карлици.

- У овом случају одстрањена је мокраћна бешика, јајници и јајоводи, материца и вагина у цјелости са спољашњим женским гениталијама, дебелог цријева и ануса и припадајућим лимфним жлијездама - наведено је у саопштењу.

Друга процедура подразумијева третирање трбушне и карличне шупљине загријаним цитостатским раствором.

- Повишена температура омогућава бољи улазак цитостатика у малигне ћелије, а истовремено се ординира до 25 пута већа концентрација цитостатика него што би било могуће да се ординира интравенски - наводе из УКЦ-а.

У саопштењу се додаје да се учинковитост ове процедуре највише огледа у томе што су петогодишње преживљавање и потпуно изљечење повећани за три пута и користи се искључиво за узнапредовале јасно индиковане малигне туморе мале карилице и трбушне шупљине.

У највећој здравственој установи у Српској наводе да ће захваљујући њеном руководству на челу са директором Владом Ђајићем и начелником Клинике за општу и абдоминалну хирургију Зораном Алексићем ова процедура од сада бити редовно кориштена.

- Наши пацијенти неће морати да одлазе у регион како би били подвргнути овом изузетно скупом и сложеном захвату, а самим тим смањиће се трошкови Фонда здравственог осигурања Републике Српске и породица пацијената - истичу у УКЦ-у Српске.

Тим који је учествовао у извођењу ове процедуре чине др Драган Томић, вођа тима и специјалиста опште хирургије, др Никица Андромако, асистент главног оператера и специјалиста опште хирургије, др Душан Тодић, специјалиста урологије, др Андрија Баничевић, специјалиста гинеколог, др Драган Вуковић, специјализант опште хирургије, др Марија Крунић, специјалиста анестезиологије, др Синиша Мирковић, специјалиста анестезиологије, др Бранка Додер, специјализант анестезиологије, др Саша Јунгић, специјалиста онкологије, др Јелена Берендика, специјализант онкологије, Дијана Сладојевић, анестетичарка, Мира Раца, главна сестра Службе операционих сала, Јован Филиповић, перфузиониста, те инструментарке Мирјана Баришић, Цвијета Дулић, Драгана Ђорђевић, Вера Чамбер.