latinica  ћирилица
23/01/2020 |  08:08 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Делегати Дома народа о повећању плата у Оружаним снагама БиХ

На дневном реду данашње сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ налази се Приједлог закона о повећању плата за војнике и подофицире у Оружаним снагама БиХ.
Дом народа БиХ - Фото: РТРС
Дом народа БиХФото: РТРС

Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, на приједлог Борјане Кришто усвојио је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у претходном сазиву и упутио га Дому народа у даљу процедуру.

У образложењу Приједлога закона, Кришто је навела да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима који имају најнижи коефицијент за обрачун плате, а који у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативан тренд напуштања ове службе.

У вријеме усвајања овог законског приједлога у Представничком дому процјене су биле да је за његову реализацију потребно 9,3 милиона КМ.

Делегати би у првом читању требали да разматрају Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио бошњачки делегат Денис Бећировић.

Бећировић предлаже укидање права да на изборима буду бирана лица која су издржала казну Хашког трибунала или домаћег суда за ратни злочин.

На предложеном дневном реду сједнице Дома народа је и захтјев хрватског делегата Златка Милетића да се по хитном поступку разматра Приједлог закона о допуни Кривичног закона БиХ.

Предложеним законом предвиђа се затворска казна од шест мјесеци до пет година за изазивање или распиривање националне, расне или вјерске мржње негирањем пресуда међународних и домаћих судова за ратни злочин или злочин против човјечности.

Иста казна предвиђена је и за лица које исто дјело учине доношењем одлуке да се лицима пресуђеним за ратни злочин додијеле признања или по њима назову улице, јавни објекти или насеља.

На дневном реду сједнице Дома народа је више извјештаја институција БиХ, међу којима годишњи извјештаји о раду Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2017. и 2018. годину, као и извјештај Централне изборне комисије БиХ о спровођењу општих избора 2018. године.

Делегати би требали да се изјасне и о неколико делегатских иницијатива, укључујући иницијативу Бећировића да Савјет министара у року од 120 дана припреми и у парламентарну процедуру достави амандмане на Устав БиХ којима се омогућава спровођење четири одлуке Европског суда за људска права у предметима "Сејдић-Финци", "Азра Зорнић", "Илијаз Пилав" и "Самир Шлаку".

Дом народа треба да се изјасни и о давању сагласности за ратификацију више међународних споразума и уговора.

Сједница Дома народа заказана је за 10.00 часова.