latinica  ћирилица
22/01/2020 |  18:30 | Аутор: СРНА

БиХ има јако мало времена за озбиљне измјене Изборног закона

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић сматра да БиХ има јако мало времена за озбиљне измјене Изборног закона и да би од изузетног значаја било да се постигне рјешење којим би се створиле све претпоставке за одржавање локалних избора у Мостару.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- СНСД ће прихватити сваки договор које двије највеће партије у Федерацији постигну уз један услов - да постоји минимална заступљеност конститутивних народа у Скупштини града Мостара - рекао је Продановић новинарима у Сарајеву.

Он је оцијенио да је потребно учинити максималне напоре да се имплементирају основне препоруке Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права.

- Прије свега мислим на побољшање квалитета рада бирачких одбора и партиципацију у изборном процесу у бирачким одборима - рекао је Продановић.

Он је прецизирао да је потребно елиминисати фиктивне политичке субјекте, били то независни политички кандидати или политичке партије, направити баланс контроле изборног процеса између опозиције и власти, те истовремено елиминисати злоупотребу да чланови бирачких одбора гласају у име грађана.