latinica  ћирилица
22/01/2020 |  15:41 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Студенти у Приједору траже изградњу студентског дома

Град Приједор заслужује студентски дом, поручују студенти двије јавне високошколске установе смјештене у овом граду – Рударског факултета и Високе медицинске школе. Бројни студенти из свих дијелова Српске и Федерације, за вријеме студирања у овом граду смјештени су углавном у приватним смјештајима, што им, кажу, ствара додатне трошкове. Слично мисли и руководство приједорских високошколских установа.

Ана Милидраг из Гацка студент је треће године геологије на Рударском факултету и за вријеме студија станује у приватном смјештају. Приједору, као студентском граду каже студентски дом и те како је потребан.

- Мислим да би пуно више студената привукло на студирање да постоји студентски дом са читаоницом и мензом, то би било јако добро - каже Ана.

Као алтернативу за недостатак студентског дома, ова установа је, у сарадњи с градском управом, студентима из других дијелова Српске, омогућила смјештај у приједорском хотелу, као и један оброк у ресторану средње Економске школе. Те услуге користи и Владо Брењо из Невесиња, студент треће године.

- За овај смјештај плаћамо 60 марака, то је углавном на првом спрату који је опремљен за студенте - истиче Брењо.

Да је студентски дом и те како потребан сматрају и студенти Високе медицинске школе. Око 40 одсто њих је из других регија Српске. Невесињка Ивана Андријашевић, студенткиња треће године, сматра да би то студентима омогућило знатне уштеде.

- Ја на примјер станујем приватно, и заиста треба издвојити доста средстава за такав живот - каже Ивана.

Сличног става су и руководства приједорских високошколских установа. Изградња студентског дома је, кажу, неминовност.

Владо Малбашић, декан Рударског факултета, истиче да дом не би био великог капацитета, и да се то може доста лако и врло реално процијенити.

- Приједор је јефтинији и повољнији за студентски живот, тако да би то било добро и за буџет родитеља који школују своју дјецу - нагласила је директорица Високе медицинске школе Приједор Тамара Поповић.

Како истичу приједорски студенти, постојање студентског дома сасвим сигурно био би додатни аргумент за многе да се одлуче за студирање у овом граду.