latinica  ћирилица
22/01/2020 |  14:15 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Институт: Могућност да коронавируси стигну у Српску, веома мала

Институт за јавно здравство Републике Срспке наводи да је могућност да коронавируси дођу у Српску, веома мала.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

- Пратимо дешавања у Кини свакодневно. Српска нема директне авио линије са Кином, а путници који напуштају Кину до доласка у нашу земљу већ ће више пута бити подвргнути скринингу на симптоме ове инфекције - истичу у Институту.

Корона вируси су велика породица вируса, од којих неки могу узроковати болест код људи, а други циркулишу међу животињама, укључујући камиле, мачке и шишмише.

Ријетко корона вируси, који циркулишу међу животињама, могу еволуирати и изазвати инфекцију код људи.

Корона вируси су названи по крошњама које су као круне на њиховој површини. Постоје четири главне подгрупе корона вируса познате као алфа, бета, гама и делта. Људски коронавируси су уобичајени у цијелом свијету. Седам различитих коронавируса могу заразити људе.

Људски корона вируси први су пут идентификовани средином 1960. година. Понекад се корона вируси који инфицирају животиње могу измијенити и заразити људе и постати нови људски корона вирус.

Три недавна примјера за то су 2019-nCoV, SARS-CoV и MERS-CoV.

Најчешће особе оболијевају у току зиме и раног прољећа. Људски корона вируси узрокују благе до умјерене облике болести код људи широм свијета.

Познато је да су два новија корона вируса човјека, MERS-CoV i SARS-CoV, често узроковала тешке болести.

Људски корона вируси најчешће се шире од заражене особе на друге путем ваздуха - кашљањем и кихањем, блиског личног контакта (додиривања или држањем руку), додиривања предмета или површине, затим додиривања уста, носа или очију прије прања руку, фекалном контаминацијом (ријетко). 

У случају симптома који упућују на респираторне болести прије, за вријеме или након путовања, путницима се даје строго упутство да потраже медицинску помоћ и наведу историју путовања са својим љекаром.

Тренутно Свјетска здравствена организација (СЗО) не препоручује никакве посебне здравствене мјере за путнике у вези с овим догађајем и уједно је против примјене било каквих ограничења путовања или трговине у Кини на основу доступних информација.

Ризик од даљњег ширења у оквиру ЕУ у случају појаве обољелих сматра се врло ниским до ниским.

Најчешће људски корона вируси узрокују благе до умјерене болести горњих дисајних путева, као што је прехлада (цурења носа, главобоља, кашаљ, грлобољом, повишеном температуром).

Корона вирус може изазвати благе симптоме сличне грипи, али и озбиљну форму болести. Уочено је да људи са постојећим хроничним стањима имају повећану осјетљивост на теже облике болести. Код старијих људи постоји већа осјетљивост за тежи облик болести, али још увијек смо у врло раној фази разумијевања ове болести.

Постојеће хроничне болести као што су повишен крвни притисак и друге кардиоваскуларне болести, дијабетес, проблеми са јетром и друга респираторна обољења, могу чешће довести до теских форми.

Грађанима се пропоручује примјена мјера смањења ризика од акутних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја:

– избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију;

– често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином;

– избјегавање блиског контакта са живим или угинулим животињама;

– путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке;

– путници који унутар 14 дана, а боравили су у Кини на територији гдје је вирус регистрован, по повратку развију повишену тјелесну температуру, требају се јавити свом љекару и дати до знања да су били у том подручју.

Не постоје специфични третмани лијечења за овај нови корона вирус и оно зависи од клиничких манифестација.