latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:36 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Електронске грађевинске дозволе од априла у Бањалуци и Градишци

Бањалука и Градишка већ од априла издаваће електронске грађевинске дозволе и тиме пружити брже, јефтиније и квалитетније услуге привредницима и грађанима. Након што буде извршена комплетна дигитализација земљишних књига, овај пројекат, постаће оперативан у свим градовима и општинама Српске.

Једним кликом, већ од априла, инвеститори и грађани у Бањалуци и Градишци моћи ће да изваде електронску грађевинску дозволу. У пракси то значи да ће са свог мобилног телефона из било којег дијела земље или свијета моћи да поднесу захтјев. Поступак издавања електронске грађевинске дозволе зависиће и од Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, која ће морати у дигиталној форми да има комплетну власничку структуру, и од електронског потписа који би ускоро требало да заживи.

- Електронска дозвола подразумијева сву документацију у електронској форми, а инвеститор неће морати да хода и прикупља одређене сагласности, већ је то обавеза ревидента - истакла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Град Бањалука прије двије године увео је једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола и велики број грађана користи ту могућност. Нови поступак, из папирне у електронску грађевинску дозволу корак је напријед, каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Налазимо се у тестној фази и очекујемо да ће у наредна три до четири мјесеца у потпуности бити инсталирани софтвери и да ће ова услуга већ у априлу бити широко доступна за све подносиоце - нагласио је Радојичић.

И Градишка је крајем 2017. године усвојила једношалтерски систем. Увођење електронске грађевинске дозволе од великог је значаја за грађане и привреднике, који више неће бити таоци административних процедура, каже градоначелник Зоран Аџић.

- Мислим да ћемо кроз ову тестну фазу овладати свим процедурама и да ћемо од 1. априла кренути у процес електронског издавања грађевинских дозвола - истакао је Аџић.

Ресорном министарству и Влади Српске поклоњен је софтвер за електронско издавање грађевинских дозвола и ово је један од сегмената реформе јавне управе у оквиру Пројекта побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу /Лајф/, који финансира Влада Велике Британије.

- Кроз овај пројекат реформисана је 21 локална заједница, остварено 57 милиона КМ нових инвестиција и отворено 329 нових радних мјеста - навео је Алфред ле Превост, први секретар Амбасаде Велике Британије у БиХ

Локалне заједнице које су спровеле препоруке пројекта направиле су годишње уштеде од 5,9 милиона КМ за привреднике и грађане.