latinica  ћирилица
21/01/2020 |  12:53 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Представнички дом није надређен ВСТС-у

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је да Представнички дом парламента БиХ није надређен ВСТС-у, него је само једно од законодавних тијела која се информишу о извјештају те правосудне институције, па закључак о непримању на знање тог документа нема формално-правни значај.
Милан Тегелтија (фото: Н1) -
Милан Тегелтија (фото: Н1)

Након што Представнички дом парламента БиХ није прихватио извјештај о раду ВСТС-а, Тегелтија је подсјетио да није први пут да се посланици на тај начин постављају према извјештају Савјета, указујући да је то задњих година постала редовна пракса која показује њихов однос према ВСТС-у.

- Ни прошле године ниједан посланик није гласао за примање на знање извјештаја ВСТС-а, а ни онај прије њега, тако да ту не можемо говорити ни о чему новом када је ријеч о Представничком дому парламента БиХ - рекао је Тегелтија за Н1.

Тегелтија је истакао да се о годишњем извјештају ВСТС-а једнако информишу оба дома Парламентарне скупштине БиХ, Народна скупштина Републике Српске и Парламент ФБиХ.

- Према томе, нема ту никаквог посебног ексклузивитета када је Представнички дом у питању. Он ни на који начин није надређен ВСТС-у, напротив, то је само једно од законодавних тијела која се информишу о нашем извјештају - навео је Тегелтија.

Он је навео да неки од парламената извјештаје ВСТС-а примају к знању, наводећи примјере у Народној скупштини Републике Српске и федералном Парламенту ове године.

- Неки не приме, као на примјер, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ ове године, али ниједна од тих одлука нема значај прихватања или неприхватања извјештаја, нити по закону производи било какве посљедице јер је правосуђе независно од законодавне и извршне власти на свим нивоима у БиХ - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је поручио да, ако су два ентитеска парламента ове године примила к знању овај извјештај, а Представнички дом није, а при том у та три парламента сједе представници истих политичких партија у БиХ, не зна зашто би њихово непримање имало већи значај од примања на знање два ентитетска парламента.

Он је истакао да су извјештаји информативног карактера за све парламенте и да закључак о примању или непримању на знање тог извјештаја нема никаквог формално-правног значаја.

Ниједан посланик у Представничком дому парламента БиХ на посљедњој сједници овог дома није подржао извјештај о раду ВСТС-а на чијем се челу налази Милан Тегелтија.

Шеф Клуба заступника СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник ове странке Адил Османовић поручио је након сједнице и гласања да је "једина нормална ствар да сви чланови ВСТС- а, а прије свих Тегелтија, поднесу оставке".