latinica  ћирилица
21/01/2020 |  12:15 ⇒ 12:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Српски филмови на фестивалу у Ротердаму

Ново, 49. издање Међународног филмског фестивала у Ротердаму биће одржано од 22. јануара до 2. фебруара. У програму фестивала у више програмских цјелина, биће приказано неколико рецентних српских филмова и српских копродукција, најавили су из Србије.
Међународни филмски фестивал у Ротердаму (фото: iffr.nl) -
Међународни филмски фестивал у Ротердаму (фото: iffr.nl)

Тако ће "Мој јутарњи смех", дебитантски цјеловечерњи играни филм сценаристе и редитеља Марка Ђорђевића, у Ротердаму бити приказиван у званичном програму "Bright Future", у оквиру програмске цјелине усредсређене на актуелне прве или друге филмове у каријерама редитеља и редитељка из свих крајева свијета.

У питању је међународна премијера овог филма, а ово се дешава након запажених фестивалских наступа у Србији и чак три главне фестивалске награде у само двије седмице и неколико веома посјећених специјалнијих пројекција у, за те прилике, дупке пуној Дворани Културног центра Београда.

У истом програму догодиће се и свјетска премијера новог документарног филма Младена Ковачевића, остварења "Срећан Божић, Yiwu".

Овај, како наводе аутори и продуценти, интиман филм о свакодневици кинеских радника, између комунистичке традиције и новоустановљеног кинеског сна о успјеху, води нас у Yiwu, град са 600 фабрика божићних украса у којима се они производе за цијели свијет.

Дио програмске цјелине Perspectives предстојећег, 49. Међународног филмског фестивала у Ротердаму је и запажено дугометражно документарно остварење "Окупирани биоскоп" редитељке Сенке Домановић.

Биће приказан и награђивани дугометражни документарни филм "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" аутора Горана Радовановића.

Поменуто остварење ће у Ротердаму ове зиме бити приказивано у склопу програмских цјелина Deep Focus и Regained.

Турско-српски филм "Потенцијални кандидат" имаће свјетску премијеру на 49. Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, а у оквиру главног такмичарског програма Гласови.

Сви поменути филмови настали су захваљујући подршци Филмског центра Србије.

Осим тога, у пратећем програму Перспективе 49. Међународног филмског фестивала у Ротердаму биће приказан и краткометражни филм "Dreamland" канадског аутора Алана Брауна, који је настао у склопу резиденцијалног програма фестивала Алтернативе Филм/Видео у Београду који организује Академски филмски центар Дома културе Студентски град на Новом Београду.