latinica  ћирилица
20/01/2020 |  17:35 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

За подршку малим и средњим предузећима у БиХ око 70 милиона евра

ЕУ је кроз ИПА два фонд за подршку малим и средњим предузећима у БиХ обезбиједила око 70 милиона евра, а додатних 14 милиона евра тренутно је у плану за подршку дигиталној трансформацији тих предузећа из ИПА буџета за 2020. годину.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

ЕУ кроз пројекте "ЕУ фор бизнис" додјељује бесповратна средстава у износу од око 10 милиона евра за мала и средња предузећа, с циљем повећања конкурентности сектора оријентисаних ка извозу, пољопривреде, туризма и запошљавања, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

- До краја овог мјесеца биће објављења финална листа корисника бесповратних средстава ЕУ за подршку инвестицијама у пољопривредно-прехрамбреној индустрији, а у оквиру пројекта "ЕУ фор бизнис" - наведено је у саопштењу поводом обиљежавања мјесеца подршке малим и средњим предузећима у БиХ.

ЕУ је уложила и додатна четири милиона евра у развој малих и средњих предузећа кроз пројекат Европске банке за обнову и развој "Програм за подршку конкурентности малих и средњих предузећа", који је омогућио кредитну линију од 20 милиона евра за фирме које испуњавају услове.

- ЕБРД је недавно потписала и нову кредитну линију од 20 милиона евра са четири партнерске банке у БиХ, а ЕУ средства из овог програма обезбиједиће подстицаје фирмама до 15 одсто од вриједности кредита и бесплатну савјетодавну помоћ - истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да су у ЕУ 99 одсто свих компанија мала и средња предузећа, а слична је ситуација и у БиХ.

Према подацима Агенције за статистику БиХ из прошле године, од 38.500 компанија регистрованих у земљи, око 75 одсто су микро-предузећа са годишњим приходом мањим од четири милиона КМ, која су обезбиједила око 40 одсто БДП-а и 50 одсто свих запослених.

Из Делегације ЕУ наводе да су већина малих и средњих предузећа у БиХ, која користе подршку ЕУ, евидентирала око 15 одсто повећање продаје и прихода, те да су успјела одржати постојећа и отворити нова радна мјеста.

- Подршка ЕУ малим и средњим предузећима у БиХ усмјерена је на повећање њихове конкурентности и модернизацију, увођењем нових стандарда, технологија и вјештина - наглашено је у саопштењу и додато да ће помоћ из ИПА три фонда бити додјељивана иновативним стартаповима, те фирмама из дигиталног сектора и нових технологија.

Из Делегације ЕУ напомињу да је пословни сектор у БиХ доминантан тип предузетништва у земљи, а његов даљи развој зависи од реформи које је потребно спровести без одгађања, како би било створено боље пословно окружење за предузетнике и инвеститоре.