latinica  ћирилица
19/01/2020 |  20:09 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Спуштена завјеса на овогодишњи Кустендорф

Тринаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, у Дрвенграду на Мећавнику, синоћ је свечано затворен, додјелом награда Златно, Сребрно и Бронзано јаје. За фестивалске награде такмичио се 21 филм младих режисера.

За најбољи филм проглашен је "Божићни поклон", те је Златно јаје отишло у руке Богдану Мурешанеу из Румуније.

Бронзано јаје припало је Ингрид Сантос из Шпаније за филм "Биф", а Сребрно Алиаксеју Палујану из Бјелорусије за "Језеро среће".

О наградама је одлучивао међународни жири у којем су били италијански редитељ Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев.

За фестивалске награде такмичио се 21 филм младих аутора. Фестивал је окупио реномирана имена из свијета филма.

Идејни творац Фестивала Емир Кустурица, сумирајући фестивал вјерује да овај фестивал својим малим дијелом може утицати на промјену према утопијском свијету.

- Живимо у времену у ком се све дешава у реалности и фикцији. Фикција коју признајемо у овој недељи политичке некоректности. Прије свега, треба да се подсјетимо да један од најважнијих људи у 21. вијеку јесте затворен, а то је Џулијан Асанж. Највећи аплауз посветимо Џулијану Асанжу који сада умире у затвору у Лондону - рекао је Кустурица.

Обраћајући се у препуној биоскопској дворани, Кустурица је рекао да је ово фестивал који већ 13. пут покушава да уради исто.

По устаљеном обичају Кустурица је затворио 13. Кустендорф на Мећавнику, али одмах и отворио сљедећи.