latinica  ћирилица
19/01/2020 |  10:47 | Аутор: sputniknews.com

Ердоган: Конференција о Либији важан корак за рјешавање ситуације

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра да је конференција о Либији у Берлину важан корак за рјешавање ситуације у тој земљи и рекао да Анкара намјерава да на њој разматра и тему сиријског Идлиба.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: predsednik.rs) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: predsednik.rs)

- Разговарао сам са (предсједником Русије Владимиром) Путином у Истанбулу, створили смо услове и основу за даље рјешавање ситуације у Либији. Ова конференција је важан корак у овом том рјешавању и послије ње чекамо конкретне кораке. Друга тема је Идлиб. Упркос примирју, видимо да се напади настављају. Време је да кажемо "стоп" - рекао је Ердоган новинарима прије одласка у Берлин.

Турски предсједник додао је да Анкара нема нацрт коначне изјаве конференције о Либији и да је рано говорити о томе, али је истовремено изразио наду у "позитиван развој" након предстојећих разговора.

- Хајде прво да одржимо конференцију и погледамо њене резултате, а затим ћемо видети које кораке можемо предузети и касније о њима расправљати. Да видимо какви ће они бити. Али надам се да ће ово бити позитиван развој - рекао је Ердоган.

У Берлину се у недјељу одржава конференција о Либији на коју су позвани представници Русије, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта, ЕУ, УН и други. Представници двију сукобљених страна Фајез Сараџ и Халифа Хафтар изјавили су да ће учествовати на берлинској конференцији.