latinica  ћирилица
18/01/2020 |  11:52 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Угљевик: За изградњу кућа вишечланим породицама 50.000 КМ

На подручју Угљевика живи 301 породица погинулих бораца и 648 ратних војних инвалида, од којих су 57 ратни војни инвалиди од прве до пете категорије.

За изградњу кућа вишечланим и социјално-угроженим породицама демобилисаних бораца, који нису обухваћени стамбеним програмом Владе Републике Српске, oпштина Угљевик из буџета издвојила је у прошлој години 50.000 КМ.

Кров над главом до прољећа добиће четири породице.

Шесточлана породица Ђокић из Горње Трнове, Жико и Бранкица са кћеркама Александром, Анђелом, Машом и сином Вајом живе у неусловној, наслијеђеној кући, која је 2014. године била поплављена. У новоизграђену кућу уселиће се овог прољећа.

- Борац сам прве категорије. Незапослен. Немам стална примања. Самоук сам, бавим се грађевином, радим све послове да бих издржавао породицу - каже Жико Ђокић.

Његова супруга, Бранкица истиче да је живот љети много лакши с обзиром да се баве пољопривредом, док зими ни она ни супруг нису у могућности да раде. Како истиче, донација куће им много значи јер је стара дотрајала и неусловна и захваљује се свима који су помогли.

Усељење у нови дом с нестрпљењем очекују и најмлађи Ђокићи.

- Радујем се зато што ћу имати своју собу, да учим, играм се и да ми долазе другари - каже мала Маша Ђокић.

У кући демобилисаног борца прве категорије Јована Стевановића из Горње Трнове, који није запослен и нема примања, јесенас је избио пожар.

Ватра је прогутала све што је имао. Дом му је обновљен захваљујући помоћи Борачке организације и општине Угљевик.

- Кућа ми је изгорјела од кабла од струје. Изгорјело је све у кући. У њој је живот био онемогућен. Сада имам нову кућу и захвалан сам свима - каже Стевановић.

За стамбено збрињавање припадника борачке популације општина Угљевик издвојила је прошле године 50.000 КМ.

Овај програм ће бити настављен и у овој години. За помоћ у стамбеном збрињавању, надлежним институцијама обратило се још 17 породица из ове популације.

- Приоритет ће за ову годину бити породице које имају више дјеце гдје су борци прве или друге категорије и гдје нико из тих породица не ради - навео је Јован Маринковић, предсједник Борачке организације општине Угљевик.

На овом подручју раније су, уз помоћ Владе Српске, ресорног министарства и РиТЕ Угљевик изграђени станови и куће за 131 породицу погинулих бораца и ратних војних инвалида до четврте категорије.

За све видове збрињавања борачких категорија из општинског буџета издваја се годишње око пола милиона КМ.